Notranji minister Vinko Gorenak je prepričan, da je policija pri petkovi deložaciji Vaskrsićevih opravila zgolj delo po nalogu sodišča. "Policisti so delo opravili tako, kot je treba, sicer mene ne bi bilo danes tukaj," je poudaril. Ko se jasno oceni, da gre za zakonito opravljeno delo, je po njegovem mnenju treba priti pred policiste in se z njimi pogovoriti.

Spomnil je čas pred 20 leti, ko se je v podobnih primerih, policiste nagrajevalo z eno plačo. A danes policistom po ministrovih besedah ne morejo dati nič, razen zahvale.

Sicer sta danes z Gorškom s policisti izmenjala mnenja o poteku petkove deložacije, pogovarjali so se tudi o težavah, s katerimi se srečujejo policisti pri vsakodnevnem delu, od opreme avtomobilov in podobno.

Varčevanje "na celi črti"

Gorenak je poudaril, da bo morala država letos varčevati "na celi črti", kar pomeni pri vseh javnih uslužbencih in vseh stroških. V tem trenutku potekajo pogajanja o rebalansu proračuna in notranji minister bo storil vse, da bo policija vsaj kar se tiče policijske opreme dobila toliko, kolikor je potrebno, je obljubil Gorenak.

Goršek pa se je odločil danes podpreti policiste, ker so opravili resnično nehvaležno delo. "Gre za gesto podpore, da podpremo vse njihove aktivnosti za delo, ki so ga opravili in ki je bilo resnično nehvaležno. Naši policisti so svoje delo opravili korektno," je poudaril Goršek.

Policisti so, kot je pojasnil, poskušali biti tudi takšni, da so z "najmilejšimi prisilnimi sredstvi" skušali zadevo nekako sanirati. A dejstvo je to, da policija pač mora izvajati naloge, ki jih določa zakon, je pojasnil. Zato se mu zdi, da je solidarnostna podpora vodstva policije v takšnih primerih nujno potrebna.

Na očitke, da je policija s protestniki v petek ob deložaciji pregrobo ravnala, pa je Goršek zagotovil, da so policisti "res poskušali spoštovati dostojanstvo in človekove pravice".

Sicer pa bi bil Goršek, kot je dejal, zelo vesel, da bi policiste za opravljeno delo pri deložaciji tudi finančno nagradil, a žal, kot je še dejal, razen njunega obiska z notranjim ministrom in besed podpore, nimajo možnosti za dodatno finančno motivacijo.

Občina Litija lahko Vaskrsićevim omogoči stanovanje za določen čas

Občina Litija lahko družini Vaskrsić nemudoma omogoči izjemno dodelitev stanovanja v najem za določen čas oziroma za najmanj toliko časa, dokler se ne zaključi razpis za neprofitna najemna stanovanja, je pojasnil litijski župan Franci Rokavec. O tem so že govorili z Vaskrsićevimi, ki naj bi svojo odločitev sporočili kmalu.

Kot je povedal litijski župan Franci Rokavec, je Zoran Vaskrsić dopoldne poklical na občino zaradi rešitve stanovanjske stiske. Podžupanja Lijana Lovše mu je pojasnila, da mu lahko omogočijo izjemno dodelitev stanovanja v najem za določen čas oz. za najmanj dva meseca, dokler se ne zaključi razpis za neprofitna najemna stanovanja.

Vaskrsić se bo pogovoril s svojo družino in sorodniki, pri katerih bivajo od petkove deložacije. Ali se bo odločil za občinsko stanovanje ali pa bo počakal na zaključek celotnega postopka za izbor prosilcev za neprofitna stanovanja, bo občini sporočil kmalu.

"Če se na razpisu za neprofitna stanovanja ne bom visoko uvrstil za dodelitev stanovanja, bi moral občinsko stanovanje zapustiti v roku enega meseca. Jaz si pa teh deložacij ne morem več privoščiti, ker sem psihično čisto uničen," je namreč poudaril Vaskrsić.

Miru ne bodo dali, grejo na vse ali nič

Vaskrsiću se sicer pridružujejo ljudje s podobnimi problemi, da bodo javnosti podrobno predstavili celotno problematiko. Ob tem je tudi poudaril, da je minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič v medijih priznal, da je imela sodnica v njegovem primeru še drugo možnost in je ni izkoristila. Znova je zagotovil, da "miru ne bodo dali, da gredo na vse ali nič, vse do Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu".

Izvršitelj je družino Vaskrsić v petek deložiral iz hiše, ki jo je litijsko sodišče prodalo v postopku izterjave 124 evrov, ki jih je Zoran Vaskrsić dolgoval podjetju Vodovod-Kanalizacija. Deložacijo so spremljali tudi protesti.

Pred ministrstvom za notranje zadeve se je danes zbralo nekaj posameznikov, med njimi tudi Ladislav Troha, ki je bil v petek med protestniki, ki so izražali nasprotovanje deložaciji Vaskrsićevih. Pred mediji je zažgal odločbo o globi za prekršek, ki mu jo je izrekla policija. Ob tem je poudaril, da so v petek protest izvajali mirno, policija pa jih je "brutalno" odstranila. Zato demonstrativno ne bo plačal kazni.