Erjavec, ki se mudi na uradnem obisku na Hrvaškem, je v zvezi s pobudo za srečanje vlad dejal, da je treba izkoristiti pozitivno vzdušje med državama. Pusićeva je pojasnila, da je do pobude prišlo ravno zaradi različnih stališč Slovenije in Hrvaške glede odprtih vprašanj, kot sta skladiščenje jedrskih odpadkov nuklearke Krško in dolg hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke. Erjavec je v zvezi s slednjim ponovil, da je treba vprašanje varčevalcev reševati v okviru nasledstva.

Ministra sta se dotaknila tudi mešane komisije za odprta vprašanja, ki naj po Erjavčevih besedah ne bi bila več "gasilska komisija", temveč bi začela odpirati vprašanja dolgoročnega razvoja, kot so energetika, promet in čezmejno sodelovanje ob črpanju sredstev iz evropskih skladov. Pusićeva je poleg pobude za srečanje vlad in nove vloge mešane komisije kot pomembni točki današnjih pogovorov izpostavila tudi proces do odločitve arbitražnega sodišča in ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo v državnem zboru.

"Ko gre za arbitražno sodišče, je dejstvo, da imata obe strani podobne poglede. Pričakovalo se je, da bodo pri izbiri arbitrov razlike večje, ampak ugotovili smo, da približno enako razmišljamo. Ocenjujem, da so dani pogoji za to, da bi lahko čim prej uresničili arbitražni sporazum," je ocenil Erjavec. Dodal je, da je kot zunanji minister osebno zainteresiran, da bi čim prej prišlo do ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe ter da vlada čim prej začne postopek ratifikacije. "Računam, da bi lahko o tem razmišljali po srečanju obeh vlad," je še dejal slovenski minister.

Ne bo izzival incidentov

Ministra sta še poudarila, da se je treba izogibati incidentom na morju, kot nalagata tako arbitražni sporazum kot brionska deklaracija. "Potrebno je biti potrpežljiv, zlasti do odločitve arbitražnega sodišča. Potem mislim, da ne bo več teh težav," je dejal Erjavec. Zatrdil je, da "na slovenski strani počnejo vse, da ne bi prišlo do neljubih situacij". "Slovenski notranji minister ne bo provociral posebnih incidentov, mi se želimo temu izogniti in tudi naša politika gre v tej smeri. Prosil bi za potrpežljivost," je še dejal Erjavec.

Pusićava je v zvezi s tem potrdila, da so že začeli proces za izogibanje incidentom ter da je v stiku s hrvaškimi ribiči, ki so se v zadnjem času večkrat pritoževali nad ravnanjem slovenske policije ob meji na morju. Novinarje je zanimalo, kakšno izredno situacijo, ki bi bistveno poslabšala vzdušje med državama, je imel v mislih Erjavec, ko je povedal, da bi se v Sloveniji lahko zapletel proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo.

"Težko rečem, kaj je tisto, kar lahko poslabša tisto vzdušje, sicer pa bi ga čutili vsi, od prebivalstva do medijev. Je veliko možnosti za poslabšanje vzdušja. Zato je pomembno, da se izognemo incidentom in da poskušamo tudi preko komisij za odprta vprašanja in pogajalcev o sukcesiji priti do čim več rešitev za odprta vprašanja," je odgovoril Erjavec.

"Dajmo obdržati to pozitivno vzdušje, dajmo rešiti čim več odprtih vprašanj in prepričan sem, da v tem vzdušju ni nobene ovire, da ne bi bili odnosi med Slovenijo in Hrvaško na najvišji ravni," je poudaril Erjavec. Kot je izpostavil, tudi izbira Hrvaške za njegov prvi ministrski dvostranski obisk v tujini govori o tem, da so odnosi s Hrvaško visoko med slovenskimi prioritetami.

Želja po krepitvi odnosov

Erjavca je pred srečanjem s Pusićevo sprejel hrvaški premier Zoran Milanović, ki je prav tako izpostavil željo, da bi se odnosi med Hrvaško in Slovenijo okrepili. "V tem kontekstu sta Milanović in Erjavec obravnavala tudi predlog srečanja dveh vlad, zaradi krepitve koordinacije ministrstev in lažjega sprejemanja odločitev, ki so pomembne za obe strani," so sporočili iz Milanovićevega kabineta.

Slovenski zunanji minister je današnji obisk v Zagrebu začel pri hrvaškem predsedniku Ivu Josipoviću, ki se je zahvalil gostu iz Sloveniji za slovensko podporo zaključku hrvaških pogajanj z EU ter izrazil pričakovanje, da bo državni zbor sklenil proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v "primernem roku", so sporočili iz urada hrvaškega predsednika. Erjavec bo prvi uradni obisk kakega slovenskega ministra na Hrvaškem po letu 2004 sklenil s srečanjem s predsednikom hrvaškega sabora Borisom Špremom, nato pa se bo srečal tudi s predstavniki Slovenskega doma v Zagrebu.