Po mnenju Zvera je za pogovor o možnostih obeh do zdaj napovedanih kandidatov na predsedniških volitvah konec leta še prezgodaj. Ankete sicer že kažejo neko trenutno razpoloženje v volilnem telesu, a je do volitev še nekaj mesecev, tako da se lahko še marsikaj spremeni, je dejal.

Kaj napoveduje raziskava Vox populi, si lahko preberete tukaj.

Kdor je že predsednik, "ima po neki logiki prednost", med drugim tudi glede spremljanja medijev in javnosti, je povedal Zver. Kdor se pridruži tekmi za predsedniško mesto, ima torej po Zverovi oceni nekoliko manjšo možnost za uspeh. Sam si sicer želi, da bi predsednik države dobil na volitvah čim več protikandidatov, in da bi državljani in državljanke tako dobili dobro izbiro. Če bo na volitvah zgolj peščica kandidatov, bo to za volivce pomenilo manjšo in slabšo izbiro, meni.

Slovensko volilno telo je polarizirano, kar je običajno tudi v stabilni demokraciji, meni Zver in dodaja, da bi bilo dobro, če se v vsakem političnem polu pojavi več kandidatov in potem ljudje med njimi izberejo najboljšega. Upa tudi na pošteno tekmo, in da bodo vsi kandidati imeli dovolj možnosti za predstavitev slovenski javnosti. Prireditev v Planici je ena izmed tovrstnih priložnosti, je dodal.

Pomeril bi se tudi s Pahorjem

Zver morebitnih protikandidatov ne želi ocenjevati. Želi si predvsem dobre konkurence in izbire za ljudi. V tem pogledu si želi tudi vstopa bivšega premierja Boruta Pahorja v volilni boj, je dejal. Sicer se o Pahorjevi kandidaturi ugiba že vse od padca njegove vlade, odločitev pa naj bi v stranki SD sporočili v drugi polovici junija.

V Planici sta se Türk in Zver, ki sta že napovedala kandidaturo za predsednika države, srečala le bežno in se rokovala, dogajanje pod skakalnico pa sta spremljala približno deset metrov narazen.  Predsednik države v Planici ni želel dajati izjav o politiki, je pa pred začetkom skokov pozdravil tako poslušalce Radia Slovenija kot večtisočglavo množico obiskovalcev prireditve.

Kandidaturo napovedal tudi neodvisni kandidat Marko Kožar

Kandidaturo za predsednika republike na jesenskih volitvah je najavil tudi neodvisni kandidat Marko Kožar, ki je kandidiral že na zadnjih in predzadnjih predsedniških volitvah, so sporočili iz njegovega volilnega odbora.

Video: Oglejte si Türkovo (nekoliko zgodnjo) napoved kandidature