Katerih lobiranj je bilo največ in kateri izmed lobistov je največ lobiral, v komisiji ne želijo povedati. Kot pojasnjujejo, bodo to celostno pojasnili na novinarski konferenci, ki jo bodo sklicali v naslednjih tednih. Še pred tem mora namreč komisija obdelati vse relevantne podatke iz poročil.

Razhajanja v poročilih

Je pa komisija pri primerjavi podatkov iz poročil in podatkov, ki jih morajo o stikih z lobisti komisiji poslati lobiranci, ugotovila znatna razhajanja. Komisija se zato v okviru svojih zakonskih pristojnosti začela preverjati prejete podatke, v primeru ugotovljene kršitve zakonskih določb pa bo zoper lobirance uvedla prekrškovne postopke, navajajo.

V dosedanjih postopkih, povezanih z lobiranjem, je komisija izrekla 13 opozoril, trije postopki pa so bili ustavljeni. V dveh postopkih, v katerih sta odločbi postali pravnomočni, je v enem primeru izrekla globo 400 evrov, ki je bila plačana, v drugem pa pisno opozorilo. En postopek o prekršku pa je še v teku, pojasnjujejo.

V register lobistov, ki ga vodi komisija, je trenutno vpisanih 59 lobistov. Med bolj znanimi imeni so na seznamu Nevenka Črešnar Pergar, Mile Šetinc in Franci Zavrl. Kateri so preostali, si lahko ogledate tukaj.