Kot je povedala predstavnica vodstva akcije Očistimo Slovenijo 2012 Petra Matoz, je približno dvajset udeležencev današnje akcije želelo pokazati, da je skrb za okolje univerzalna in da slovensko ter hrvaško onesnaževanje prečkata državno mejo. Današnja akcija je sodila tudi v sklop priprav za sobotno vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo 2012, za katero je že vse pripravljeno, je še dejala Matozova.

Kot predstavniki hrvaške strani so se današnje akcije udeležili člani opatijske Udruge Žmergo, po besedah njihove predstavnice Helene Traub pa bodo vsehrvaško čistilno akcijo letos prvič pripravili tudi v njihovi državi. Današnjega obkolpskega čiščenja se je udeležil tudi župan občine Kostel Valentin Južnič, ki je akcijo pozdravil in poudaril, da s sosednjo hrvaško občino Delnice dobro sodelujejo.

Pričakujejo jih enkrat toliko

Le še teden dni nas loči od ponovno največje vseslovenske čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012. Samo na spletu se je na akcijo prijavilo že okoli 115.000 prostovoljcev, organizatorji pa pričakujejo, da jih bo v prihodnjem tednu k akciji pristopilo še skoraj enkrat toliko.

Akcija, s katero se Slovenija pridružuje svetovni akciji Očistimo svet 2012, bo prihodnjo soboto potekala v 207 občinah. Vseslovenskemu čiščenju divjih odlagališč odpadkov se letos ne bodo pridružile občine Dornava, Žirovnica, Šmartno pri Litiji in Šmartno ob Paki.

Do danes se je akciji pridružilo 73 organizacij, skoraj 500 šol in prek 40 komunalnih podjetij. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je pred dnevi pozval vse slovenske občine in izvajalce javnih služb ravnanja z odpadki k aktivnemu sodelovanju v akciji.

Inšpektorju v lovu za kršilci

V času pred in med akcijo se bo tudi več državnih institucij posvetilo problematiki nedovoljenega odlaganja odpadkov in poostrilo nadzor na tem področju. Okoljski in kmetijski inšpektorji so v tem času posebej pozorni na nedovoljeno gnojenje kmetijskih površin, odlaganje komunalnih in drugih odpadkov na kmetijska zemljišča in v gozdove. Prednostno izvajajo tudi nadzor nelegalnih odlagališč odpadkov.

Organizatorji - Ekologi brez meja - ta konec tedna na zemljevid že vnašajo zbirna mesta, da jih bodo prostovoljci čez teden dni lažje našli. Seznam zbirnih mest bo predvidoma objavljen tudi v več tiskanih in spletnih medijih.

V ponedeljek bo Slovenijo obiskala delegacija 12 prostovoljcev držav udeleženk projekta Očistimo svet (World Cleanup) z Nizozemske, Hrvaške, BiH, Francije, Finske, Latvije in Avstrije, ki so tudi del globalne akcije. Ekologi brez meja jih bodo popeljali po Sloveniji, člani delegacije pa bodo tudi čistili. Delegacijo bo v petek sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk.

Mednarodni projekt in množica prireditev

V globalni akciji bo letos sodelovalo 85 držav. Med njimi bodo tudi vse naše sosednje države - Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Italija. Projekt po vseh državah poteka enako kot v Sloveniji. V enem dnevu bodo državljani čistili divja odlagališča, ki so predhodno vpisana v digitalni register.

V sredo bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključna prireditev Ekokomikov. Nastopili bodo Tina Gorenjak, Lucija Ćirović, Ana Marija Mitić, Tin Vodopivec, ŠILA - šolska improliga, Dušan Tomič, Mladen Pahović, Jernej Celec, 6 Pack Čukur, Slon in Sadež, Beatbox - AIR.

Prav tako v sredo bodo Ekologi brez meja na Gospodarskem razstavišču na novinarski konferenci predstavili glavne logistične ter druge informacije pred akcijo. Istega dne bo potekal tudi posvet Odpadek je lahko zaslužek, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Ekologi brez meja so leta 2010 v prvi tovrstni čistilni akciji združili 270.000 prostovoljcev, ki so zbrali prek 15.000 ton odpadkov.