Na Arhivu RS so nam še pred uradno potrditvijo novice o zamenjavi pojasnili, da direktor Dragan Matić o svoji razrešitvi in o imenovanju v. d. direktorja Dežmana do sedaj ni bil uradno seznanjen. Z ministrstva za znanost, izobraževanje, kulturo in šport pa je prejel le osnutek vladnega sklepa.

Na novinarski konferenci po seji vlade je v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar pojasnil, da je za menjavo "krivo" dejstvo, da je Matić pred referendumom o arhivih zagovarjal drugačno stališče kot sedanje vladne stranke. "Na tej strokovni funkciji to verjetno ni na mestu in verjamem, da je bil to eden od razlogov, da je prišlo do te zamenjave," je dodal Logar.

Kadrovske spremembe so po Logarjevih besedah stalnica vsake nove vlade.

Razrešena Stopar in Kralj Bervarjeva

S položaja generalnega direktorja direktorata za medije je bil razrešen Vojko Stopar, na to mesto pa kot vršilec dolžnosti za največ pol leta imenovan Miro Petek. Prav tako je vlada s položaja generalne direktorice direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve ministrstva za kulturo razrešila Sonjo Kralj Bervar.

A to še ni vse. Janševa vlada je pooblastila Zorana Kotolenka, da kot član nadzornega sveta opravlja funkcijo direktorja Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, vendar najdlje 90 dni. Razrešila je tudi tri generalne sekretarje na nekdanjih ministrstvih za šolstvo, visoko šolstvo in kulturo, za v. d. generalnega sekretarja MIZKŠ pa imenovala Tomaža Rozmana.

Z današnjim dnem so tako razrešeni v. d. generalnega sekretarja ministrstva za šolstvo in šport Gregor Kos, generalni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mirko Stopar ter generalni sekretar ministrstva za kulturo Žarko Bogunovič.

Vlada je danes s položaja generalnega direktorja direktorata za šport razrešila Marka Rajštra in za vršilca dolžnosti imenovala Draga Balenta, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.