Slovenska delegacija na čelu s predsednikom OZP Jožefom Horvatom prihaja na obisk na povabilo predsednika saborskega odbora za zunanjo politiko Milorada Pupovca. Gre za povratni obisk, potem ko je delegacija prejšnjega sklica sabora februarja lani že obiskala državni zbor.

O načinih za krepitev sodelovanja

"V Zagrebu se bomo pogovarjali o načinih za krepitev sodelovanja poslancev, posebej po doseženih sporazumih, ki so pomembni za izvajanje arbitraže za reševanje spora o meji med državama ter v kontekstu, ko je Hrvaška sklenila pogajanja z EU in je pričakovati, da bo 1. julija prihodnje leto tudi njena polnopravna članica," je za STA pred obiskom napovedal Pupovac.

Potrdil je, da bodo zagotovo govorili o slovenski ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU ter o gospodarskem sodelovanju med državama. Kot je dodal, bodo teme današnjih srečanj tudi načini sodelovanja, s katerim bi lahko prispevali k reševanju preostalih odprtih vprašanjih med državama.

Pupovac je dodal, da bodo izmenjali tudi izkušnje o sodelovanju z drugimi parlamenti v regiji in v Evropski uniji. Po njegovih besedah je prav tako pomembno, da okrepijo sodelovanje med parlamentoma in da se medsebojna srečanja nadaljujejo.

Slovenske poslance bo sprejel predsednik sabora

Slovenske poslance, med katerimi bodo še podpredsednik OZP Jožef Jerovšek ter člani Roman Jakič, Polonca Komar in Samo Bevk, bo sprejel tudi predsednik sabora Boris Šprem. Zatem je predvideno srečanje s predsednikom saborskega odbora za evropske integracije Danielom Mondekarjem, medtem ko sta v popoldanskih urah napovedani še ločeni srečanji s premierom Milanovićem in zunanjo ministrico Pusićevo.