"Med prednostnimi ukrepi sta zagotovitev učinkovite javne službe na področju svetovanja potrošnikom in vzpostavitev izvensodnih oz. alternativnih postopkov reševanja potrošniških sporov," so sporočili z ministrstva.

Ob tem so pojasnili, da načrtujejo, da bi javno službo svetovanja potrošnikom, ki jo sedaj izvaja ministrstvo, še letos prenesli na nevladni sektor s podelitvijo koncesije. Za zagotovitev alternativnih postopkov reševanja potrošniških sporov pa pripravljajo zakonodajni ukrep, pri čemer letos načrtujejo izvedbo javne obravnave predloga zakona, prihodnje leto pa njegov sprejem in uveljavitev.

Na ministrstvu napovedujejo, da bodo pri tem upoštevali tudi pravila, ki jih predvideva predlog direktive o alternativnem reševanju potrošniških sporov, ki je v postopku sprejemanja na ravni EU in naj bi se uveljavila leta 2014. Potrošnik je namreč pri uveljavljanju svojih pravic pred sodišči soočen z vrsto ovir, ki mu onemogočajo učinkovito varstvo, so ocenili.

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin je v okviru današnje novinarske konference ZPS povedala, da so imeli z ministrom danes sestanek na temo razmer na področju varstva potrošnikov. Obvestili so ga, da državni uradniki zaradi ukinitve državnega urada za varstvo potrošnikov niso pravočasno pripravili programskih dokumentov: ker ni bilo nove strategije, ki bi morala biti sprejeta leta 2010, niso bili pripravljeni programi dela, zato lani ni bilo razpisov, je povzela Kutinova.

"Od leta 2008 do leta 2011 so se sredstva za varstvo potrošnikov več kot razpolovila," je orisala in nadaljevala: "Lani je bil absurd še toliko večji, ker je za programe nevladnih organizacij bila proračunska postavka, ni pa bilo razpisov in zato ni bilo denarja." Minister jim je po njenih besedah obljubil, da bo zadevo preučil.

V ZPS so ministra opozorili še na težave financiranja slovenskega evropskega potrošniškega centra, ki ga sicer financirata RS in Evropska komisija, je povedala Kutinova. Ker ni bilo programskih dokumentov, ni bilo možno podaljšati pogodbe ali objaviti novega razpisa, je začasno financiranje tega centra prevzela ZPS. "Če ministrstvo ne bo hitro ukrepalo, bomo center v nekaj mesecih prisiljeni zapreti," je sklenila.