"Imela sva več različnih kot skupnih stališč," sta se spominjala gosta italijanskih parlamentarcev. Kot je dejal Kučan: "Bila so nesoglasja in bila so soglasja. Nesoglasja so izvirala iz različnih položajev, v katerih sva bila in iz različnega razumevanja odgovornosti za to, kar se na tleh nekdanje Jugoslavije lahko zgodi."

Nekdanji italijanski zunanji minister De Michelis pa je dejal, da je Kučan zastopal narod, ki si je prizadeval za demokracijo, svobodo in neodvisnost. "Jaz sem bil - in imel sem prav - zaskrbljen, kam bi prevelika naglica vodila celotno Jugoslavijo," je dodal.

Nekdanji slovenski predsednik je na srečanju povzel dogodke, ki so pripeljali do razpada nekdanje Jugoslavije. Nekdanji vodja italijanske diplomacije, ki je položaj zasedel julija 1989, tik preden je Evropa po padcu Berlinskega zidu temeljito spremenila politično podobo, pa zadrego, v kateri se je znašla Evropa, ki sta jo razglasitvi neodvisnosti Slovenije in Hrvaške politično razdvojili.

Govorca sta se strinjala, da bo Balkan za Evropo še veliko jedro težav, saj so BiH, Kosovo in Makedonija odprta vprašanja z veliko nerešenimi problemi. Po mnenju nekdanjega predsednika Kučana je Bruselj znova pozabil na Balkan.

Parlamentarna skupina prijateljstva med Italijo in Slovenijo je bila ustanovljena februarja lani ob državniškem obisku slovenskega predsednika Danila Türka v Italiji. Ima 70 članov, poslancev in senatorjev italijanskega parlamenta, iz vseh parlamentarnih skupin. Predsednica je senatorka Tamara Blažina, podpredsednik pa Carlo Monai, poslanec Italije vrednot iz Furlanije-Julijske krajine, je še poročal Radio Slovenija.