Sklep je bil na spletni strani z gradivi v vladni obravnavi objavljen že 6. marca, na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so danes za STA povedali, da je obravnava tega sklepa predvidena za tokratno sejo vlade. O sklepu nameravajo obvestiti tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Kot piše v obrazložitvi predlaganega sklepa, se je vlada za zamrznitev postopka ratifikacije, ki jo je minister Radovan Žerjav sicer napovedal že sredi februarja, odločila iz več razlogov.

"Po podpisu tega sporazuma se je ugotovilo, da mu strokovna kot tudi širša slovenska javnost nasprotuje. V času postopka podpisa ni bila opravljena javna predstavitev tako s civilno družbo in gospodarstvom, kot tudi niso bile dovolj natančno preučene vse možne posledice sporazuma," piše v predlogu.

Nadaljujejo, da Acta vsebuje določbe, kjer obstajajo pomisleki glede varovanja zasebnosti, razkrivanja informacij in varstva podatkov ter njihove skladnosti z veljavnim pravnim redom v Slovenije.

Da je predlog tega sklepa pripravljen, je danes na skupni seji odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU pojasnila tudi v. d. generalne direktorice direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Vinka Soljačić.

Omenjena odbora danes sicer nista podprla predlaganega sklepa poslanske skupine Pozitivne Slovenije, da bi pozvali vlado k vložitvi zakona o ratifikaciji Acte v parlamentarno obravnavo.