Med devetimi odstotki policistov, ki so prejeli večje zneske za povračilo potnih stroškov je bil rekorder policist, ki se na delovno mesto v Kopru vozi iz Štajerske. V enem letu je prejel 19.200 evrov.

Policist je sicer večkrat prosil za premestitev, saj ima na Štajerskem starša, ki potrebujeta pomoč, partnerko in otroka. Partnerka je poskušala celo zaživeti z njim v Kopru, a ker ni našla zaposlitve, se je, kot pravi policist, morala vrniti nazaj.

Policist še zatrjuje: "Na premestitev pristanem takoj. Ta denar mi ne pomeni nič." Denar torej potrebuje le zato, ker na njegovo prošnjo za premestitev ni odziva.

Sindikati policistov Slovenije (SPS) so včeraj na sestanku s predstavniki notranjega ministrstva razpravljali prav na to temo. Predstavniki ministrstva so predlagali, da bi težavo s prevelikimi zneski za potne stroške rešili s prevozi za zaposlene, službenimi stanovanji bližje delovnim mestom in s premestitvami.

SPS se je strinjal z možnostjo službenih stanovanj in dodal, da bi morali v tem primeru "policisti, ki bi se odločili za najem službenega stanovanja, ki je bližje njihovemu delovnemu mestu, le tega možnost po določenem času odkupiti po subvencionirani ceni.“ Predlagali pa so še prehod na 12-urne delavnike in izplačevanje kilometrin, ki bi zmanjšalo količino administrativnega dela. Trenutno za izračunavanje povračila potnih stroškov porabijo 10.000 delovnih ur.

Po podatkih ministrstva je sicer februarja letos 148 javnih uslužbencev, vsi so zaposleni v policiji, prejelo več kot tisoč evrov povračila stroškov prevoza. Iz sindikata pa so sporočili, da so najvišji izplačani stroški lani znašali 19.200 evrov.

Vlada bo problematiko prevoznih stroškov reševala na ravni celotne državne uprave

Na ministrstvu so zatrdili, da bo vlada problematiko reševala na ravni celotne državne uprave, in ne samo v policiji, naprej pa nameravajo spremeniti predpise, ki urejajo izplačila potnih stroškov. Predstavniki ministrstva in sindikata policistov so se o omenjeni problematiki pogovarjali na torkovem sestanku. Kot so sporočili z ministrstva, namerava vlada problematiko reševati na ravni celotne državne uprave, in ne samo v policiji.

V policiji je sicer problematika potnih stroškov bolj zapletena, saj po navedbah ministrstva največ policistov prihaja s Štajerske in Dolenjske, najmanj pa iz Ljubljane in Primorske. Daljše vožnje policistov na delovno mesto so zato neizogibne.

Na ministrstvu opozarjajo, da je treba naprej spremeniti predpise, ki urejajo izplačila potnih stroškov, zato so na ministrstvo za pravosodje že podali takšno pobudo. V sodelovanju sindikatom pa za policiste iščejo konkretne rešitve. Med možnimi rešitvami so denimo organiziranje prevoza za zaposlene, ponudba službenih stanovanj v bližini delovnih mest ter premestitve zaposlenih bližje domu.