Predlog novele, ki ga je vlada v DZ poslala po nujnem postopku, med drugim agenciji pred glasovanjem na skupščinah nalaga uskladitev z resornimi ministrstvi ter ji znižuje vrednost naložb, s katerimi lahko samostojno oziroma brez predhodnega soglasja vlade razpolaga, z do 20 na do pet milijonov evrov.

Vladi pa v nujnih primerih, ko gre za zagotavljanje gospodarske, fiskalne ali finančne stabilnosti države, daje možnost, da državnemu zboru sama predlaga spremembe razpolaganja s posamezno kapitalsko naložbo.

Minister za finance Janez Šušteršič pravi, da obstaja veliko izzivov glede bank in podjetij v delni ali pretežni lasti države, ki potrebujejo strateške lastnike, vlada pa nima praktično nobenih formalnih vzvodov, da bi vplivala na te procese.

Po njegovih besedah gre za začasno rešitev, ki jo bo v nekaj mesecih nadomestila sistemska. Šušteršič poudarja, da agencija kljub spremembam ostaja neodvisna in da ne gre za povratek politike v upravljanje državnih naložb.

V SD so po drugi strani prepričani, da je predlagana rešitev v nasprotju s področnimi smernicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, obenem pa menijo, da gre za velik korak stran od omejevanja oblasti in nazaj k vplivanju politike na državna podjetja.

V Pozitivni Sloveniji, kjer so bili ukinitvi AUKN pred volitvami naklonjeni, pa imajo pomisleke predvsem do smiselnosti in dodane vrednosti predlaganih začasnih rešitev, ki AUKN spreminja v neke vrste sela države. Pri tem opozarjajo, da vlada z začasnimi spremembami preveč hiti ter da bi bilo bolje v DZ priti s sistemsko rešitvijo.