Glede na raziskavo, v katero so tokrat vključili 620 delodajalcev iz 10 panog, 16 odstotkov delodajalcev za drugo četrtletje napoveduje povečanje, sedem odstotkov pa zmanjšanje števila zaposlenih. Neto napoved zaposlovanja - razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo povečanje, in delodajalcev, ki načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih - tako znaša devet odstotkov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala direktorica prodaje pri družbi Manpower Romana Šercelj, se je neto napoved zaposlovanja za drugo četrtletje v primerjavi s prvim četrtletjem letos izboljšala za devet odstotnih točk, v primerjavi z drugim četrtletjem lani pa za štiri odstotne točke. "Raziskava kaže na optimistična pričakovanja delodajalcev, kar je po zadnjih dveh četrtletjih, ki so ju zaznamovale slabe napovedi zaposlovanja, spodbuden kazalec," je poudarila Šerčljeva.

Najbolj optimistično doslej

Kot je izpostavila, bo drugo četrtletje po napovedih delodajalcev najbolj optimistično doslej. Pozitivne so namreč zaposlitvene možnosti v vseh 10 gospodarskih panogah in v vseh štirih regijah, kar se še ni zgodilo, odkar Slovenija sodeluje v raziskavi (prvič je bila izvedena za prvo četrtletje lani). Dodala je, da najboljše napovedi od začetka izvajanja raziskave v naši državi podajajo delodajalci iz šestih od 10 gospodarskih panog in iz treh od štirih zajetih regij.

Najbolj optimistično napoved zaposlovanja beležijo delodajalci v proizvodni panogi, kjer bo po besedah Šerčljeve v drugem trimesečju zaposloval vsak četrti delodajalec. Neto napoved zaposlovanja v tej panogi znaša 18 odstotkov, kar je 11 odstotkov bolje kot v prvem četrtletju. Optimistične napovedi prihajajo tudi iz panog oskrba z elektriko plinom in vodo, finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo in nepremičnine, rudarstvo in kamnine ter transport, logistika in komunikacija. V vseh neto napoved zaposlovanja znaša deset odstotkov, pri čemer se je v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo v četrtletni primerjavi izboljšala za 37 odstotnih točk.

Najnižja napoved zaposlovanja v drugem trimesečju je medtem vezana na gostinstvo in hotelirstvo. V tej panogi neto napoved zaposlovanja znaša dva odstotka, kar pa glede na prvo četrtletje še vedno pomeni rast v višini sedmih odstotnih točk. Tudi sicer je Šerčljeva menila, da je najslabša napoved v tej panogi "logična", saj še ni sezone.

11 odstotkov boljši obeti

Glede na regije največjo rast zaposlovanja napovedujejo delodajalci v osrednji regiji, kjer neto napoved zaposlovanja za obdobje med aprilom in junijem znaša 11 odstotkov oz. 15 odstotnih točk več kot za obdobje med januarjem in marcem. Neto napoved zaposlovanja v jugovzhodni in severovzhodni regiji je pri desetih odstotkih (+štiri oz. +deset odstotnih točk), v jugozahodni regiji pa pri šestih odstotkih (+osem odstotnih točk).

Na svetovni ravni - v raziskavi je tokrat sodelovalo več kot 65.500 delodajalcev v 41 državah - so pozitivni obeti v 32 od 41 držav. Napovedi v večini držav so glede na predhodno četrtletje boljše oz. stabilne, saj se upad kaže le v 11 državah (v prvem četrtletju v 30 državah). Glede na enako obdobje lani slabšo napoved v drugem četrtletju letos beleži 24 držav.

Največjo rast zaposlovanja v drugem četrtletju znova napovedujejo v Indiji, Braziliji, na Tajvanu, in v Singapurju. Najbolj negativna so pričakovanja v Grčiji, Španiji in na Češkem. V regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika so pričakovanja še vedno raznolika; najobetavneje je v Turčiji, Izraelu, Romuniji in na Norveškem, najslabše pa v Grčiji, Španiji, na Češkem, Irskem, v Italiji, na Madžarskem in v Južnoafrški republiki.