Predstavniki ljudstva so po zakonu o poslancih poleg plače za redno delo upravičeni do "drugih osebnih prejemkov in povračil": povračila stroškov za prevoz, regresov za prehrano med delom in letni dopust, nadomestila za ločeno življenje, povračila stroškov prevoza iz kraja službenega stanovanja do stalnega prebivališča ob dela prostih dneh, stroškov selitve, izobraževanja in stroškov službenih potovanj (dnevnice, stroški prevoza in prenočitev), jubilejnih nagrad in odpravnine ob upokojitvi ter poslanskega pavšala. Podatki o porabi javnih sredstev in tisti, povezani z opravljanjem javne funkcije, so po zakonu informacije javnega značaja.

Delo je tudi zanimalo, koliko dodatkov je izvoljencem ljudstva izplačanih poleg redne plače, hkrati pa se jim je zdela možnost primerjave med dodatki poslancev prejšnjega in sedanjega sklica parlamenta ustrezna, zato smo državni zbor zaprosili za podatke o dodatkih za november lani in za januar. Časniku je uspelo pridobiti podatke o izplačanih osnovnih bruto plačah, ki ne vključujejo drugih prejemkov in povračil, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi. Podatkov o neto plačah nam niso mogli posredovati, saj niso javni.

Okrnjena izplačila v novembru in januarju

Po podatkih Dela v novembru in januarju ni bilo izplačil regresa za letni dopust, jubilejnih nagrad, odpravnin in vračil stroškov selitve, prejeli pa smo podatke o izplačanem nadomestilu za ločeno življenje, plačilu kilometrine, prevoza in prehrane ter o letalskih vozovnicah in potnih nalogih.

Eden bolj nenavadnih poslanskih dodatkov je nadomestilo za ločeno življenje. Do nadomestila so upravičeni vsi poslanci, ki imajo službeno stanovanje. Od 1. julija 2008 se nadomestilo ni spremenilo: znaša 312 evrov, od tega 140 za stroške stanovanja in 172 za stroške prehrane.

To nadomestilo je, tako Delo, pravzaprav nekakšna subvencija poslancem, ki živijo v službenem stanovanju. Poslanci poleg najemnine za stanovanje plačujejo še obrabnino, skupaj pa znašata od okoli 90 evrov (za stanovanje v velikosti 19,44 kvadratnega metra) do 287 evrov (66 kvadratnih metrov), so piarovci parlamenta pojasnjevali že v preteklosti.

Službeno stanovanje je novembra uporabljalo 34 poslancev, januarja pa le petnajst. Januarsko število je nižje, ker so takrat stanovanja uporabljali samo poslanci, ki so bili spet izvoljeni in so vložili prijavo za ponovno sklenitev najemne pogodbe. Tisti, ki niso bili izvoljeni, so morali stanovanje izprazniti do začetka januarja, nato pa je stekel razpis za prosta stanovanja za nove predstavnike ljudstva.

Mesečni pavšal za materialne stroške pri delu v volilni enoti

Kot ugotavlja Delo, po zakonu o poslancih tem pripada še mesečni pavšal za materialne stroške pri delu v volilni enoti, denimo za obiske, uporabo prostorov zunaj poslanske pisarne, obveščanje o dejavnostih v volilni enoti in drugo. Enkrat na leto morajo o teh obvestiti mandatno-volilno komisijo državnega zbora. Če tega ne storijo, pavšala ne prejemajo, dokler obveznosti ne izpolnijo. Navedena komisija je leta 2006 sprejela sklep, da pavšal znaša 378 evrov in se usklajuje z letno stopnjo inflacije. Končni znesek je odvisen od oddaljenosti stalnega prebivališča, glede na katero so poslanci razvrščeni v deset skupin. V prvi skupini so poslanci, ki prejemajo 533 evrov pavšala, v deseti pa tisti, ki jim pripada 1013 evrov.

Pri tem je Delo tudi zanimalo, ali med dejavnosti v volilni enoti sodijo tudi dejavnosti v času volilne kampanje, a so v službi državnega zbora za odnose z javnostmi pojasnili, da pavšal zadeva izključno pokrivanje stroškov, "nastalih pri opravljanju funkcije poslanca" pri delu v volilni enoti. Sem poleg že navedenih sodijo še reprezentance ob organizaciji sej in pogovorov v volilni enoti, prevozni stroški, priprava in distribucija gradiva, prenočitve, dnevnice in podobno.

Kot razkriva delo, sa najvišji pavšal novembra lani prejela le László Göncz (poslanec madžarske skupnosti) in Franc Jurša (Desus), doma iz Ljutomera, samo trem je pripadel drugi najvišji pavšal (960 evrov), kar 22 poslancev pa je prejemalo najnižjega. Enaka razmerja kažejo podatki za januar.