10. In če "šef, tajnica in fikus" delajo bolje?

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk je napovedal ukinitev dveh samostojnih agencij na področju kulture, Javne agencije za knjigo in Slovenskega filmskega centra. Iz argumentov, ki jih je navajal kot razloge za ukinitev agencij, je jasno, da "superministrstvo" ni opravilo dejanske analize smotrnosti ukinjanja agencij, ki sta komaj ustanovljeni.

9. Spletni portret: Joc Pečečnik, poslovnež, ki mu je Arkan hotel plačati z lesom

Poslovnež Joc Pečečnik se je v ospredje zanimanja javnosti prebil z javnim pismom, v katerem se je opravičil stranki SDS za Facebook zapis zdaj že bivšega predstavnika za odnose z javnostjo Casinoja Kongo, Marka Žitnika. Več o Pečečniku si lahko preberete v spletnem portretu.

8. Arhar tlakuje pot za zamenjavo uprave Mercatorja in nov Agrokorjev naskok

Več virov namiguje, da gre pri predlogu za poseg v nadzorni svet Mercatorja za usklajeno akcijo predsednikov uprav NLB in banke Unicredit, Boža Jašoviča in Franceta Arharja. V ozadju gre za željo zamenjati upravo Mercatorja, ki se ni želela pokoriti volji bank in Agrokorju odpreti vrat v Mercator.

7. Foto: Tovornjak odtrgal semafor, avtobus pristal v gozdu, štiri osebe huje ranjene

Na križišču pri Trati v Škofji Loki je v petek zjutraj prišlo do hude prometne nesreče, v kateri sta trčila avtobus in tovornjak. Prikolica tovornjaka se je prevrnila na bok, avtobus pa je zapeljal v jarek, kjer se je ustavil šele med drevesi. V nesreči se je huje poškodovalo pet oseb.

6. Kunstelj WikiLeaksu izročil številne dokumente

Mitja Kunstelj je na svojem Twitter računu objavil, da je odvetniku organizacije WikiLeaks izročil kopije številnih dokumentov in posnetkov iz časov po slovenski osamosvojitvi. Julian Assange naj bi mu že obljubil njihovo objavo.

5. Protikorupcijski komisiji odgovarjal prek odvetnikov

Že dalj časa se vleče zgodba poslanca DeSUS Ivana Simčiča in njegovega srednješolskega spričevala. Okrožno državno tožilstvo je namreč potrdilo, da je le-to ponarejeno. Svoj prispevek je dala tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki je na lastno pobudo začela raziskovati primer in prav tako ugotovila, da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo. O sankcijah zoper poslanca razmišlja tudi univerza.

4. AMZS-jev test letnih pnevmatik: Katere so najboljše?

Bliža se čas, ko bo zimske pnevmatike zopet potrebno zamenjati za letne. Da bi vam nekoliko olajšali izbiro, smo objavili test Avto-moto zveze Slovenije z ocenami letnih pnevmatik za manjše avtomobile ter avtomobile (nižjega) srednjega razreda. 

3. Ciciban: Otroci živijo v različnih oblikah družin in prav je, da jih ne stigmatiziramo

Zgodbica Očka, ki govori o deklici Ani, njenih dveh očetih ter njihovemu vsakdanjiku je vzbudila pozornost podmladka Nove Slovenije. Uredništvo Cicibana naj bi po njihovem zlorabilo otroško revijo v namene predreferendumske kampanje o družinskem zakoniku. Pri Mladinski knjigi odgovarjajo, da so želeli zgolj pokazati, da veliko otrok v drugačnih oblikah skupnosti in s tem preprečiti njihovo stigmatizacijo med vrstniki.

2. Banki kot Šušteršičeva krinka za vstop politike v gospodarstvo skozi velika vrata

Minister za finance Janez Šušteršič, ki je pred volitvami prisegal na nevmešavanje politike v gospodarstvo je v vladno proceduro poslal predlog zakona, ki pomeni korak nazaj. Upravljanje državnega premoženja se tako z Agencije za upravljanje kapitalskih naložb ter Kada in Soda ponovno seli na vlado.

1. Carina ujela eno najvidnejših stevardes Adrie pri tihotapljenju cigaret

Eno najvidnejših stevardes slovenskega letalskega prevoznika Deano Potza naj bi carinska služba na letališču Jožeta Pučnika zasačila pri poskusu nedovoljenega vnosa večje količine tobačnih izdelkov v državo. Pri Adrii so zaenkrat še brez komentarja, neuradno pa naj bi Potzo že suspendirali.

Preglede preteklih tednov najdete tukaj.