Mencinger je funkcijo direktorja Žičnic Vogel, za katero je bil izbran prek javnega razpisa, prevzel s 1. marcem. Pred tem je smučarski center začasno vodila Katarina Cvetek. Oktobra lani je namreč le po treh mesecih s funkcije direktorja odstopil Anton Šteblaj, ki je na tem mestu nasledil dolgoletnega prvega moža družbe Tomaža Šumija.

Kot je za STA pojasnil Mencinger, so projekti za razvoj smučarskega centra na Voglu že pripravljeni, problem pa je državni prostorski načrt, v katerem bo potrebno opredeliti smernice nadaljnjega razvoja. Ker bo priprava načrta trajala vsaj še nekaj let, bodo na Voglu poizvedeli, ali bi se lahko posameznih razvojnih investicij lotili že pred njegovim sprejetjem.

Najbolj nujni so zamenjava dvosedežnice Zadnji Vogel in enosedežnice Šija ter ureditev parkirišča. Vendar so posamezne investicije vredne tudi več milijonov evrov, zato mora vodstvo družbe skupaj z lastniki, med katerimi je večinski KD Group, preučiti možnosti financiranja. "Šele tedaj bomo lahko določili prioritete," je dejal Mencinger.

Po njegovih besedah bo potreben tudi premislek o morebitni ureditvi umetnega zasneževanja na Voglu. Lahko bi s sistemom umetnega zasneževanja pokrili le del smučišča, da bi omogočili smuko tudi ob pomanjkanju naravnega snega. Na ostalih progah pa bi se še naprej zanašali na naravno snežno odejo, saj ugotavljajo, da mnogi smučarji cenijo smuko na naravnem snegu. Slabost Vogla, ki leži v zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka, bi tako lahko postala celo njegova prednost.

Močno pa na Voglu občutijo težave bohinjskega stacionarnega turizma, saj sta v Bohinju trenutno odprta le dva hotela, že celo zimo pa je skupaj z nekaterimi drugimi hoteli v lasti družine Pačnik zaprt Ski hotel na samem Voglu. Slovenci se na Vogel radi vračajo, manj pa je tujcev prav zaradi problemov bohinjskega stacionarnega turizma. "Če bomo to rešili, lahko pričakujemo še več obiskovalcev," je prepričan Mencinger.

Tudi sodobnega novega smučišča, ki naj bi nastal nad Bohinjsko Bistrico Mencinger ne vidi kot konkurenco, temveč kot priložnost za sodelovanje in privabljanje čim večjega števila gostov v Bohinj. Na dolgi rok bi lahko tudi smučarski center na Voglu nadgradili tako, da bi zagotovili kabinsko žičniško povezavo z Ribčevega Laza na Vogel.

Žičnice Vogel sicer že več let poslujejo negativno. Leta 2009 je izguba znašala 170.000 evrov, leta 2010 14.000 evrov, z izgubo pa so končali tudi lansko leto. Zaenkrat kaže, da bo tudi letošnje leto negativno, saj so februarja za 90.000 evrov zamenjali pokvarjen 18 let star teptalec. Vseeno pa bi ob dobrem decembru leto 2012 lahko sklenili s pozitivnim izidom.

Zaenkrat je Mencinger s sezono zelo zadovoljen, saj je decembra na Voglu zapadel sneg in prihodki v januarju in februarju so bili za 100.000 evrov višji kot v enakem obdobju lani. Smučišče namerava obratovati vse do konca marca, če bo še zapadlo kaj novega snega, pa tudi v začetku aprila.