Odločitev, da bo stranka na volitve odšla s svojim kandidatom, je bila po oceni Zvera pričakovana, saj je SDS največja vladna stranka. To, da je strankin kandidat, si sicer jemlje v veliko čast, danes pa je članom sveta tudi obljubil, da bo naredil vse, da po petih poskusih zmagajo na volitvah. Pri kandidaturi sicer pričakuje tudi podporo NSi.

Sicer pa se mu ne zdi, da je stranka njegovo kandidaturo napovedala prehitro, saj pričakuje, da bodo tudi drugi kandidati pohiteli z njimi. "To pa je dobro za državljane, da bodo lahko dodobra spoznali kandidate," je dejal.

O kandidatu Zveru

Zver se je rodil 25. maja 1962 v Ljubljani. Osnovno šolo se obiskoval v Destrniku, gimnazijo na Ptuju. Leta 1987 je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo na ljubljanski univerzi. Leta 1990 je uspešno zagovarjal magistrsko nalogo, leta 1998 pa še doktorat. Leto pozneje je postal predavatelj sociologije na visokošolskem in univerzitetnem programu na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Isti program je nekaj časa izvajal tudi na ljubljanski Fakulteti za policijsko-varnostne vede, ki je sicer članica Univerze v Mariboru.

Je avtor več knjig. Med drugim je leta 2002 izdal znanstveno monografijo Demokracija - v klasični slovenski politični misli, leta 1996 pa dve strokovni monografiji: In dan bo sijal in Sto let socialdemokracije.

Poklicno politično pot je začel leta 1992, ko se je zaposlil na vladi pri njenem podpredsedniku Jožetu Pučniku. Od leta 1994 do leta 1999 je bil zaposlen na Mestni občini Ljubljana, nato pa nekaj mesecev kot strokovni sodelavec v DZ. Nato je bil mestni in državni svetnik. Od leta 2004 do 2008 je bil minister za šolstvo in šport v prvi vladi Janeza Janše, na evropskih volitvah junija 2009 pa je bil na listi SDS izvoljen za evropskega poslanca. Nekaj časa je bil tudi podpredsednik SDS.