V več ur dolgi razpravi so se k besedi večinoma prijavljali poslanci opozicijskih SD in Pozitivne Slovenije, ki zakonu nasprotujejo, predvsem zaradi ukinjanja uradov in prenosu tožilstva pod pristojnostjo notranjega ministrstva. Tudi koalicijska Lista Virant zagovarja, naj tožilstvo ostane pod pravosodnim ministrstvom, kar so pred tedni predlagali tudi preostalim koalicijskim strankam. V SLS niso izključevali ne ene ne druge možnosti, svet stranke NSi pa je večinsko podprl rešitev, da tožilstvo ostane umeščeno pod pravosodno ministrstvo.

Podrejanje stranki SDS

Opozicijski poslanci so zato svojim kolegom danes očitali podrejanje SDS. Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije je bila razočarana, ker "so se tri stranke podredile" eni in ocenila, da je bil prvi korak te koalicije "politika podrejanja". Mirko Brulc iz SD pa je prenos tožilstva ocenil kot "berluskonizem", saj da se je tudi nekdanji italijanski premier Silvo Berlusconi "trudil pravosodje podrediti izvršilni oblasti". Majda Potrata (SD) je dodala, da za prenos tožilstva ni nobenih strokovnih argumentov, ampak gre v tem primeru za "izrazito politizacijo".

Kamen spotike je tudi ukinitev nekaterih uradov oziroma njihov prenos na ministrstva. Jerko Čehovin iz Pozitivne Slovenije je komentiral, da so na kulturni praznik reorganizirali kulturno ministrstvo, na dan žena pa se ukinja urad za enake možnosti. Minister Senko Pličanič je odgovoril, da so bile te službe doslej neposredno podrejene vladi, "zato je neprimerno govoriti kako so bile neodvisne od izvršilne veje oblasti". Rdeča nit razprav koalicijskih poslancev pa je bilo zagotavljanje, da minister ne bo imel vpliva na delo tožilstvo. Kot je pojasnil Matej Tonin iz NSi, gre le za to, da bosta policija in tožilstvo bolj povezana in da bosta za svoje delovanje imela boljše materialne pogoje.

Tudi Franc Breznik (SDS) je poudaril, da morajo biti policisti in kriminalisti v nenehnem stiku s tožilcu. Ta sistem namreč po njegovih besedah ni deloval 20 let, sedaj pa bi morali dati možnost za spremembo, vsaj za leto ali dve, nato pa bi lahko ugotavljali njegovo uspešnost, je dejal. Njegov poslanski kolega Jožef Jerovšek je dodal, da je opozicijo očitno zelo strah, da bi se delo tožilstva dejansko izboljšalo.

Zakaj se tako mudi?

Je pa Ivan Vogrin iz koalicijske Liste Virant vprašal, zakaj se tako mudi s to zadevo, če tožilstvo doslej 20 let funkcioniralo v okviru pravosodja. Zanimalo ga je, ali ne bi bilo modro, da se počaka in uskladi znotraj koalicije, "če jih ne moremo uskladiti, pa pustimo, kot da imamo zdaj občutek, da na silo nekaj poskušamo spremeniti". Poudaril je, da mora ravnati po svoji vesti, vendar se mu pojavlja vprašanje, ali naj sledi mnenju ministra Pličaniča, ki zagovarja obstoj tožilstva pod pravosodnim ministrstvom "ali tako kot pač nekako želi koalicija".