Protestniki so prepričani, da današnji obisk evropskih uradnikov ni dobronamerne narave, ampak je namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov, ki ji politične elite pod "taktirko finančnih institucij in korporacij vsiljujejo povsod po Evropi", medtem ko pa so krivci za krizo nagrajeni.

Protestni shod je spremljala tudi maskota protestnikov - zmaj, poimenovan po predsedniku ECB Mariu Draghiju, ki naj bi ga protestniki "udomačili" in tako simbolno ljudem vrnili nadzor nad bankam. Člani gibanja 15o so se od Ljubljanske borze sicer odpravili najprej do SKB banke, nato pa še do sedeža Nove Ljubljanske banke, kjer so ostali pred zaklenjenimi in varovanimi vrati.

"NLB sedi na praznih stanovanjih iz špekulativnih razlogov, medtem pa ljudje nimajo streh nad glavo," je protestnike pred NLB nagovoril predstavnik Gibanja 15o Andrej Kurnik.

Banke se bodo morale začeti obnašati odgovorno

Poudarja, da se bodo morale banke začeti obnašati odgovorno, hkrati pa v Gibanju 15o zahtevajo odpis vseh dolgov. Kot pravijo, špekulacije bank in finančnih trgov uničujejo sposobnost držav, da skrbijo za javne storitve, kot so brezplačno šolstvo in zdravstvo, in potiskajo velike dele prebivalstva v revščino in brezperspektivnost.

V Gibanju 15o so sindikate pozvali k takojšnji organizaciji splošne stavke. "V Sloveniji nam zmanjkuje časa. V mesecu marcu bo prišlo do dogovora o rebalansu proračuna v skladu z neoliberalno dogmo zategovanja pasu in takrat bo že prepozno," je poudaril Kurnik.

Obramba pred deložacijami

Napovedujejo tudi, da bodo organizirali "obrambo pred deložacijami zaradi dolgov". Tako 16. marca načrtujejo akcijo proti predvideni deložaciji družine v Litiji, ki naj bi ji litijsko sodišče zaradi približno 124 evrov dolga zaseglo in na dražbi prodalo hišo.

Načrtujejo tudi nadaljnje proteste proti bančnim institucijam, in sicer 15. maja z blokado bank v Sloveniji, in pa z udeležbo na akciji proti ECB v Frankfurtu med 17. in 19. majem.

Pripadniki gibanja 15o sicer že od 15. oktobra 2011 taborijo na ploščadi pred Ljubljansko borzo, po njihovih navedbah je tam ves čas med pet in deset ljudi.

V Sloveniji so danes in v petek na obisku predstavniki Evropske komisije in ECB. Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, gre za vzdrževanje rednega dialoga, katerega namen je ocena finančne stabilnosti v Sloveniji.

Predstavniki komisije in ECB so se sestali s predstavniki ministrstva za finance, Banke Slovenije in nekaterih bank, podobna misija pa je bila na obisku v Sloveniji že lani.