Geržina je priznanje generalmajorju Beiru podelil na slovesnosti na veleposlaništvu na Dunaju, ki se je je med drugim udeležili namestnik načelnika generalštaba avstrijske vojske, generalpodpolkovnika Othmar Commende, avstrijski vojaški ataše v Sloveniji, polkovnik Christian Smutek in slovenski vojaški ataše v Avstriji, polkovnik Ivan Lakovšek.

Generalmajor Bair je bil poveljnik sil Eufor od 4. decembra 2009 do 6. decembra lani, zaslužen pa je za izvedbo hitrega in uspešnega reševanja več slovenskih državljanov na območju Jahorine v bližini Sarajeva, ki je potekalo 30. oktobra lani.

Slovensko veleposlaništvo v BiH je takrat preko slovenskega vojaškega atašeja zaprosilo poveljnika Euforja za zagotovitev nujne medicinske evakuacije slovenskih državljanov, ki so v pogorju Jahorine z jadralnimi padali pristali na neoznačenem minskem polju, pri čemer je eden izmed njih zaradi sprožitve pehotne mine utrpel hude telesne poškodbe in je bil v smrtni nevarnosti.

Po takojšnji odobritvi poveljnika Euforja sta bila na kraj dogodka poslana dva avstrijska helikopterja Euforja, ki sta ob pomoči lokalne reševalne ekipe začela izvajati evakuacijo jadralnih padalcev z nevarnega območja. Reševanje je potekalo v zelo tveganih in zahtevnih pogojih, a je bilo kljub temu opravljeno hitro in uspešno.