Kot je danes na novinarski konferenci dejala Aleksandra Kanjuo Mrčela z ljubljanske fakultete za družbene vede, je treba položaje moči uravnotežiti po spolu zaradi poslovnih razlogov in tudi zaradi pravičnosti. Ženske namreč po njenih besedah v Evropi predstavljajo bolj izobraženo polovico, zato je ta potencial treba bolj izkoristiti. Prav tako pa podjetja, ki imajo vsaj tri ženske ali več v vodstvu, poslujejo boljše. Drugi del razlogov pa je vezan na pravičnost in demokratičnost, saj "ni pravično, da ima polovica prebivalstva manj pravic v ekonomski sferi", poudarja Kanjuo Mrčelova.

Direktorica urada za enake možnosti Tanja Salecl je ob tem pojasnila, da se vrzel v zastopanosti moških in žensk na mestih odločanja v gospodarstvu po izračunih evropske komisije v zadnjih letih sicer zmanjšuje, a bi s takšnim trendom potrebovali še 40 do 50 let, da bi dosegi uravnoteženo zastopanost.

Analiza, ki so jo naredili pri nas na okoli 250 podjetjih, po besedah Saleclove kaže, da ima večina organizacij manj kot 40 odstotkov žensk, v dobri petini pa je zastopanost po spolu uravnotežena. V dveh tretjinah podjetij na najvišjih mestih odločanja nikoli ni bilo žensk. Na vprašanje, zakaj nimajo žensk na mestih odločanja, pogosto odgovarjajo, da gre za takšno panogo, kjer prevladujejo moški, da je težko najti ženske in da ni izkušenih žensk.

EU že lani pozvala podjetja, da ugotovijo delež žensk na mestih odločanja

V Evropski komisiji so sicer lani večja podjetja pozvali, da sama zagotovijo večji delež žensk na mestih odločanja, a sedaj razmišljajo tudi o uvedbi bolj zavezujočih ukrepov, je dejala Saleclova. Po njenih besedah so v nekaterih državah že uzakonili kvote.

Po besedah Sonje Šmuc iz sekcije menedžer pri Združenju Manager pa je treba, preden se vpeljejo kvote, ponuditi pot, kako naj podjetja poskrbijo za doseganje uravnotežene zastopanosti. V omenjeni sekciji menedžerk so zato pripravili dokument Vključi.Vse, v katerem navajajo tudi smernice podjetjem za spodbujanje enakosti. Med temi ukrepi so med drugim izobraževalni programi za ženske, določitev ciljnega deleža žensk v vodstvu podjetja ter vključevanje žensk med kandidate za zaposlitev.

Šmuceva je ob tem izpostavila tudi nekaj slovenskih podjetij, ki imajo v vodstvu večji delež žensk. V podjetju Petrol Energetika, ki se sicer ukvarja s panogo, ki velja za moško, je tako po njenih besedah med zaposlenimi okoli 16 odstotkov žensk, v vodstvu podjetja pa jih je 40 odstotkov.