Kot je dejala Kociprova, vladi ne oporekajo pravice, da ob spoštovanju zakonitosti in demokratičnih načel organizira delo po svoje in opravi potrebne racionalizacije ter izboljšave. Pri predlogu zakona pa pogrešajo neko obrazložitev in utemeljitev predlaganih sprememb. Pričakovali so namreč, da bo v zakonu obrazloženo, zakaj predlagane ukinitve, pripojitve, racionalizacije. Še bolj pa so razočarani, ker je v zakonskem predlogu navedeno, da finančnih posledic ne bo. Kot pravi Kociprova, se, če (pozitivnih) finančnih posledic ne bo, odpira vprašanje, zakaj vse te spremembe.

Brez utemeljite pa ostaja prostor za špekulacije in domneve, da gre pri tem za politično presojo. Žgajner Tavševa je spomnila, da zakon ukinja nekatere inštitucije, ki danes spadajo pod generalni sekretariat vlade; omenila je urad za enake možnosti, urad za narodnosti, urad za verske skupnosti. Te urade bo vlada pripojila posameznim ministrstvom, kar po njenih besedah pomeni, da ne bodo več imeli "neke samostojne in pomembne funkcije" v državi, ampak bodo delovali zgolj pod vplivom politične opcije, ki je pač na oblasti.

Boji se, "da gre za nek zelo očiten ukrep discipliniranja javnih uslužbencev", ki bodo izvajali posamezne funkcije na teh področjih. Pri tem je opozorila, da v zadnjem času velikokrat slišimo, kako je potrebno na vsakem koraku racionalizirati, tudi delovanje posameznih služb, po drugi strani pa, kot poročajo mediji, ministri že na novo zaposlujejo nove ljudi v okviru države uprave. V poslanski skupini bodo k predlogu zakona o državni upravi vložili svoja dopolnila, tudi za umestitev tožilstva pod pravosodno ministrstvo. Slednjega bodo vložili verjetno s SD, "snubijo pa tudi Listo Virant in DeSUS", je povedala Kociprova.

Umestitev tožilstva pod notranje ministrstvo v Pozitivni Sloveniji sicer problematizirajo že ves čas. Odločitev izvršilnega odbora SDS, ki je v torek dopustil možnost, da tožilstvo lahko ostane pod pravosodnim ministrstvom, po besedah Kociprove pozdravljajo, a za zdaj še ne pomeni "nič dokončnega". Če bo takšna rešitev sprejeta, pa bodo kasneje umaknili tudi ustavno presojo.