Po pregledu izhodišč za socialni sporazum, ki jih je vlada predstavila na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) 27. februarja na Brdu pri Kranju in o katerih se je PS prejšnji teden pogovarjala tudi s sindikati, v stranki menijo, da so nekatera izhodišča napačno zastavljena, saj da posegajo v temeljne pravice, ki so določene z ustavo.

"Če se je vlada odločila, da bo sistem pravičnosti gradila na tržnih zakonitostih za vsako ceno, se lahko zgodi, da bomo razvrednotili obstoječi sistem države blaginje, ki temelji na solidarnosti. In kar je najpomembneje, razvrednotili bomo človeka," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala poslanka PS Barbara Žgajner Tavš.

V PS menijo, da bi bilo treba v izhodiščih postaviti jasno ločnico med socialnimi pravicami, ki so brezpogojne in jih država določa na podlagi statusa državljana, ter pravicami, ki izhajajo iz dela (zaposlitve) in so zato "tržno" pogojene.

"Vse dosedanje napovedi vladnih usmeritev gredo v smeri omejevanja, ukinjanja, krčenja, kar lahko ob pomanjkanju ustrezne regulacije vodi celo v povečanje revščine," pravi Žgajner Tavševa.

Stranka meni, da je treba bolj ustrezno urediti delovnopravno zakonodajo z vključitvijo varne prožnosti, pri tem pa opozarja, da lahko sistem varne prožnosti ob pomanjkljivi zakonodaji pomeni dodatno povečevanje brezposelnosti. Žgajner Tavševa dodaja, da lahko "umetno zmanjševanje brezposelnosti s premeščanjem ljudi iz ene evidence v drugo, čemur smo bili priča ravno v mandatu te vlade, pomeni opravičilo za vladno početje".

Poslanka PS Alenka Bratušek v izhodiščih pogreša opredelitev osnove, od česa se bo izračunaval zapisani cilj, da se bodo odhodki proračuna letos znižali za dva odstotka, prihodnje leto pa še za 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Če ni opredeljena osnova, lahko cilj vedno dosežeš, ker prilagodiš osnovo, je dodala.

Predlaga tudi, da bi v izhodiščih omenili fiskalno pravilo, saj bo vplivalo na politike, o katerih se bodo dogovarjali v socialnem dialogu.

V stranki menijo, da rešitev ni v omejevanju, ampak v zagonu gospodarstva. Pogrešajo konkretno opredelitev načrtovanih reform, saj želijo "vztrajati na enakih izhodiščnih možnostih in na tem graditi prihodnost".