Kot piše Žurnal24, KPK poleg nesmotrne porabe javnega denarja opozarja predvsem na nevarnost nezakonitega lobiranja in netransparentnih postopkov pri sprejemanju zakonodaje, kar pomeni veliko tveganje za korupcijo in nasprotje interesov, ker lahko vodijo v normativne rešitve, ki so rezultat posamičnih interesov in s pravno-sistemskega vidika niso optimalne.

V Žurnalu24 so že konec lanskega leta opozarjali na sporne zaslužke in vplive lobistov pri pripravi zakonodaje. Že takrat so izpostavili pravnika Rajka Pirnata in Senka Pličaniča. Tudi zdaj se je izkazalo, da s pisanjem zakonodaje največ služijo na inštitutu za javno upravo ljubljanske pravne fakultete, ki ga vodita Rajko Pirnat ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Brezplačnik razkriva, da sta po njihovih izračunih leta 2004 iz proračuna prejela skoraj milijon evrov.

Na KPK so včeraj tudi opozorili, da bi bilo treba zagotoviti zakonodajno sled nastajanja posameznih predpisov. Predlagali so tudi rešitev. Kot pravijo, je treba ob naročanju predpisov zunanjim izvajalcem navesti podatke o osebah, ki so sodelovale pri njihovi pripravi, in razloge za najemanje zunanjih sodelavcev.