Kot so pojasnili pri varuhu, se je v primeru Vaskrsić v izvršilnem postopku izterjal relativno nizek znesek dolga, višina katerega je bila v popolnem nesorazmerju z vrednostjo nepremičnine, na katero se je predlagala izvršba. Sprejete zakonodajne rešitve terjajo morebitne dopolnitve oziroma spremembe, so dodali.

Menijo, da bi moralo biti zaradi zagotovitve načela enakosti pred zakonom tudi v izvršilnem postopku zagotovljeno uravnoteženo varstvo upnika, da z izvršbo doseže poplačilo svoje terjatve. Hkrati bi moralo biti zagotovljeno tudi varstvo dolžnika, da pri tem ni ogrožena njegova eksistenca, so pojasnili.

Ureditev, ki omogoča prodajo dolžnikove nepremičnine in zgolj zasleduje cilj, da se upniku v izvršilnem postopku omogoči, da pride do poplačila svoje terjatve, je sicer upravičena in legitimna, so zapisali. Menijo pa, da takšna ureditev v primerih, kot je omenjeni, ni v skladu z načelom sorazmernosti.

Po poročanju medijev je bila družina Vaskrsić omenjeni znesek dolžna ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija, a je Vaskrsić isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, poravnal dolg. Posledično je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A sodnica je ustavila le izterjavo dolga, ne pa tudi nadaljnje prodaje hiše novemu lastniku, so poročali mediji. Družina se bo tako morala izseliti iz svoje hiše do 16. marca.

Pri varuhu so v konkretnem primeru naredili tudi poizvedbo v zvezi s postopki, a odgovor še čakajo, so pojasnili.