Ta je letošnjo pot zbiranja nevarnih odpadkov ter odpadne elektronske in električne opreme v Mestni občini Ljubljana in primestnih občinah začela danes, so sporočili iz Snage.

Nevarni odpadki snovi, ki so nevarne za okolje, prenesejo tudi na nenevarne odpadke, zato jih nikakor ne smemo odlagati med mešane odpadke. Snaga zato Ljubljančanom omogoča tri možnosti za zbiranje nevarnih odpadkov: v Zbirnem centru na Barju, v sodobni premični zbiralnici, ki bo med marcem in novembrom po vnaprej določenem urniku na različnih lokacijah v Mestni občini Ljubljana in devetih primestnih občinah, ter v stari zbiralnici na sedežu podjetja na Povšetovi 6.

S pomočjo sodobne premične zbiralnice Snaga od leta 2011 hkrati zbira nevarne odpadke iz gospodinjstev ter manjše kose odpadne električne in elektronske opreme (mali gospodinjski aparati, telefoni, avdio in TV sprejemniki, računalniška oprema). Najpogostejši nevarni odpadki, ki nastanejo v gospodinjstvih, so zdravila, sijalke, baterije, ostanki barv, lakov in topil ter akumulatorji.

Električni in elektronski odpadki med vsemi vrstami odpadkov najhitreje naraščajo. V Sloveniji vsako leto nastane 14 do 17 kilogramov odpadne električne in elektronske opreme na prebivalca, ločeno pa zberemo štiri kilograme na prebivalca.

Nobena odpadna elektronska in električna oprema ne sodi niti med mešane niti med kosovne odpadke. Če se aparati oz. oprema poškodujejo, namreč pride do izpusta nevarnih snovi, poleg tega pa so ti odpadki vir dragocenih surovin.

Manjšo odpadno električno in elektronsko opremo (tako, ki ne presega velikosti sesalca) lahko občani prinesejo v premično zbiralnico, večje kose pa v Zbirni center Barje ali v enega od petih primestnih zbirnih centrov. Ti delujejo na Brezovici, Igu in Škofljici ter v Vodicah in Medvodah. Medvoški zbirni center je zaživel preteklo soboto, Snaga pa si prizadeva, da bi v partnerstvu s primestnimi občinami, kjer izvaja svoje storitve, odprli še več zbirnih centrov.

Snaga želi količino zbrane odpadne električne in elektronske opreme povečati tudi s skupnim projektom z družbo Zeos, in sicer še pred poletjem načrtuje zbiralno akcijo v Mestni občini Ljubljana in še kateri od primestnih občin.

Urnik zbiranja nevarnih gospodinjskih odpadkov in manjših kosov s premično zbiralnico je na voljo na spletni strani Snage.