Kot so danes sporočili z državnega statističnega urada, pa je bila v tem obdobju elektrika za industrijo cenejša, zemeljski plin pa dražji. Industrijski odjemalci so v drugem polletju za plin v povprečju odšteli 15,20 evra z DDV za GJ oz. 16 odstotkov več kot v predhodnih šestih mesecih. Za manjše industrijske porabnike se je sicer zemeljski plin brez DDV podražil za 23 odstotkov, za večje pa za 15 odstotkov.

Tabela: Gibanje povprečnih cen zemeljskega plina

Povprečna cena električne energije za industrijo pa se je v drugih šestih mesecih lani glede na polletje pred tem znižala za odstotek na 9,15 evra za 100 kWh. V strukturi cene brez DDV je delež za energijo znašal 68 odstotkov, delež omrežnine 24 odstotkov, delež prispevkov in dodatkov pa osem odstotkov končne cene. Povprečna cena za industrijo z DDV je sicer znašala 10,98 evra za 100 kWh.

Tabela: Gibanje povprečnih cen električne energije

Vir: Surs

Električna energija v Sloveniji je bila tudi v prvi polovici leta 2011 cenejša od povprečja celotne EU - cena elektrike za industrijo je znašala 89 odstotkov povprečja sedemindvajseterice, za gospodinjstva pa 81 odstotkov povprečja EU. Zemeljski plin v Sloveniji pa je bil v prvem polletju lani dražji od povprečja EU - cena plina za gospodinjstva je bila višja za 18 odstotkov, za industrijo pa za 30 odstotkov.