"Za dosego cilja – uveljavitev zakonika, ne izbirajo sredstev, saj so za to uporabili celo otroke nižjih razredov osnovne šole," je zapisano na spletni strani Mlade Slovenije.

V reviji Ciciban, namenjeni predvsem otrokom in njihovim staršem, zagovorniki zakonika v času referendumske kampanje objavljajo zgodbico Očka, s čimer "propagirajo istospolno partnersko skupnost", v sporočilu za javnost opozarjajo v podmladku.

V MSi so še opozorili, da so "v namene prepričevanja v referendumski kampanji zlorabili revijo Ciciban in na nek način tudi otroke, saj so številni ob taki vsebini zmedeni", in dodali, da so uredniki s tem "presegli meje dobrega okusa".

"Neuravnotežena uredniška politika"

Podmladek NSi-ja tako skrbi "neuravnotežena uredniška politika revije Ciciban, saj bi morala biti otroška revija popolnoma nevtralna".

V MSi ob tem pojasnjujejo, da uredništvo ob dotični zgodbici vzgojiteljem in učiteljem priporoča že pripravljen učni program na tej osnovi, ki ga je dovoljeno razmnoževati v vzgojno-izobraževalne namene, s čimer "se že na nek način uresničuje opozorilo nekaterih udeležencev v javnih razpravah o družinskem zakoniku, da bodo tovrstne vsebine in idealiziranje istospolnih skupnosti prešli v šolske učbenike in v izobraževalni program".

Vse naročnike Cicibana, ki "se s propagando družinskega zakonika v tej reviji ne strinjajo," MSi poziva, naj se "temu uprejo in v znak protesta razmislijo o nadaljnjem naročniškem razmerju s Cicibana".

Deklica z dvema očetoma

Zgodbica Očka sicer govori o deklici Ani, njenih dveh očetih Dančiju in Tjažu ter njihovem vsakdanjiku.

Spodaj je sicer z malim tiskom zapisano, da bo zgodba "morda vzpodbudila pogovor o različnih družinah". "Otroci v vrtcu različne družine sprejemajo bolj spontano in brez predsodkov" pišejo v Cicibanu, ob tem pa nadaljujejo, da se šolski otroci že zavedajo razlik in da je prav, da o tem spregovorimo.

Na obtožbe Mlade Slovenije pa v Mladinski knjigi odgovarjajo: "Revija Ciciban je v zadnjih petnajstih letih – tudi na pobudo številnih učiteljev ali mentorjev – objavila veliko zgodb o otrocih iz družin s takimi in drugačnimi težavami (alkohol, nasilje, slaba komunikacija med ločenimi starši …), še mnogo več pa je bilo seveda zgodb o srečnih, dobro delujočih družinah in o zadovoljnih otrocih v njih."

V kontekstu osveščanja in soočanja z različnimi družinskimi realnostmi je tako nastala tudi zgodba o deklici z dvema očetoma, "pa naj se z njo strinjamo ali ne", še pravijo pri reviji. "Z njo smo hoteli prispevati k spoznavanju različnih oblik skupnosti, s katerimi se lahko v vsakdanjem življenju srečujejo otroci. V zgodbi je torej opisana vsakdanja rutina specifične skupnosti in odnosov v njej, opis pa z nobenim namigom ali trditvijo ne vsiljuje identifikacije s stališči, o katerih imajo ljudje različna prepričanja. Kot taka zgodbica v nobenem primeru ni imela namena posegati v aktualna dogajanja.Če je kdo razumel drugače, se mu iskreno opravičujemo."