10. Ljudmila Novak o tem, da je Cerkev največja ustanova civilne družbe

"Cerkev je največja ustanova civilne družbe, ki opravlja družbeno koristno delo, zato jo država podpira, kot tudi druge družbeno koristne ustanove in programe. Država pa razpolaga z davkoplačevalskim denarjem vseh državljanov," o financiranju Cerkve z davkoplačevalskim denarjem pravi predsednica NSi Ljudmila Novak.

9. Rez v bolniške izostanke in plačevanje za zdravila na recept?

Med novimi varčevalnimi predlogi, s katerimi želi ZZZS privarčevati sredstva v zdravstveni blagajni sta tudi znižanje bolniškega nadomestila za deset odstotkov in plačevanje zdravil na recept. Bolnik bi moral v tem primeru za škatlico zdravila na recept plačati od 1,40 do 2,36 evra.

8. Čas dela za levico

Vlado Miheljak v tedenski kolumni analitično pregleda obdobje od propada nekoč mogočne LDS in prvega mandata Janeza Janše, prek vlade Boruta Pahorja do Jankovićeve Pozitivne Slovenije, za katero se sprašuje, ali bo prevzela vlogo učinkovite opozicije.

7. Pečečnik se je Janši opravičil za "sovražni govor" Marka Žitnika

Podjetnik Joc Pečečnik je zaradi zapisa Marka Žitnika na družbenem omrežju Facebook v javnem pismu opravičil Janezu Janši in članom SDS. Žitnika naj bi medtem zaradi spornega zapisa že odpustili z mesta predstavnika za odnose z javnostjo Casinoja Kongo.

6. Gregor Virant o tem, da je izraz "previrant" žaljiv

"Ta izraz je žaljiv. Pred štirimi, petimi meseci sem vstopil v politiko s položaja univerzitetnega profesorja in svetovalca. Imel sem odličen položaj, odlično službo in dohodke. Moj ugled je bil popolnoma neokrnjen. V redu, ko človek vstopi v politiko, mora pričakovati marsikaj. Nimam nobenih težav s kritiko, različnimi mnenji, ampak žalitve, to pa gre že malo predaleč." o izrazu "previrant" pravi predsednik DLGV Gregor Virant.

5. Mladci brutalno pretepli upokojenca

Jure Rakib, Tilen Drnovšek in Husfer Omerović, ki so bili pred enim letom v Zagorju vpleteni v brutalen pretep upokojenca Marjana B. - motiv pretepa še danes ni znan- so bili zaradi povzročitve hudih poškodb obsojeni na šest, pet ter dve leti in pol zaporne kazni.

4. Na stotine stanovanj propadlih gradbincev bi lahko znižalo cene nepremičnin

Na trgu so se začela pojavljati stanovanja iz nasedlih poslov propadlih gradbenih podjetij. Podatki prvih dražb kažejo, da se upniki, predvsem banke, nasedlih naložb po tržnih cenah ne bodo rešili. Četudi se bodo zasežena stanovanja pocenila, pa se postavlja vprašanje, kako bodo kupci prišli do finančnih sredstev. Odobritev hipotekarnega posojila za nepremičnino v stečaju je namreč otežena.

3. Pogovor z Zoranom Jankovićem: Vlada vedno bolj uporablja moje stavke

Zoran Janković želi zapustiti parlament in se vrniti na mesto župana Ljubljane. Ob tem se odpira vrsta vprašanj, od tega, ali ne gre za nekorektno in neodgovorno ravnanje, do tega, ali je pot k želenemu vodenju vlade kdaj v prihodnosti po takšnem sprehajanju sploh še mogoča.

2. Cerkvena finančna piramida dokončno v razvalinah

Družba Zvon Ena Holding, osrednji del piramide, ki so jo s pomočjo bančnih posojil v zadnjih letih zgradili v Nadškofiji Maribor, je od prejšnjega tedna v stečaju. Skupaj z njo je umrlo tudi upanje skoraj 30.000 malih delničarjev holdinga, med njimi tudi številnih tistih, ki so Cerkvi v privatizaciji zaupali certifikate.

1. Borut Petek se je vrnil v vladno palačo, tokrat kot sekretar sveta za gospodarstvo

Komaj štiri dni po imenovanju nove vlade se v palačo na Gregorčičevi vrača tudi Borut Petek, ki kljub svoji mladosti velja za enega najbolj vplivnih članov SDS. Petek bo po pojasnilih Janševega kabineta predvidoma prevzel funkcijo sekretarja strateškega sveta za gospodarstvo.

Preglede preteklih tednov najdete tukaj.