Bogovič je ob robu občnega zbora pojasnil, da je Slovenska kmečka zveza predhodnica SLS, katere ustanovni član je tudi sam. Danes deluje kot tista zveza znotraj SLS, ki se v največji meri opredeljuje do problematike kmetijstva. Danes je na izrednem občnem izboru volila novo vodstvo; poleg predsednika zveze Klemenčiča so njeni člani izvolili tudi podpredsednico, in sicer Špelo Sedmak.

Kot je povedal Bogovič, je danes tudi kot minister "z veseljem prisluhnil razpravam in usmeritvam znotraj kmečke zveze". Pojasnil je, so v veliki meri razpravljali o visokih pričakovanjih kmetstva, zlasti v kontekstu delovanja nove vlade.

Sogovorniki so tako izrazili potrebo po debirokratizaciji postopkov oz. po pripravi čim manj zapletenih razpisov za pridobivanje sredstev. Poleg tega so po besedah ministra izpostavili tudi problem organiziranja kmetijske proizvodnje oz. zadružništva.

Ob tem jim je minister predstavil osnovne usmeritve na področju kmetijstva. Pozval jih je k sodelovanju na področju zemljiških operacij. Tako so spregovorili o odpravljanju zaraščanja, izvedbi komasacij in o sodobnih tehnologijah, povezanih z namakanjem. "Prepotrebno pa je tudi aktiviranje na področju izrabe gozda in v tem delu tudi lesne biomase z energetskim izkoristkom," je še pojasnil Bogovič.