Besedilo je v sredo sprejela vlada in ga poslala predsednikom vseh parlamentarnih strank, ki se bodo na povabilo predsednika vlade Janeza Janše v ponedeljek srečali na usklajevalnem sestanku.

Iz predloga izhaja, da se je vlada izognila določitvi višine dolga, ki ga država ne sme preseči, zato tudi niso določene sankcije za kršitev zlatega fiskalnega pravila.

Zapisano je le, da morajo biti prejemki in izdatki proračunov uravnoteženi brez zadolževanja. Izvajanje fiskalnega pravila bo določil zakon o javnih financah.

Če pa bi izdatki presegali prihodke, izračunane v skladu s fiskalnim pravilom, bi se v celoti nadomestili v naslednjem letu z dvigom davkov, še piše današnje Delo.

Da bi v Sloveniji zlato pravilo zapisali v ustavo, so se predsedniki parlamentarnih strank dogovorili že v času mandata prejšnje vlade, ki jo je vodil Borut Pahor. Takrat višine dolga, ki ga država ne bi smela preseči, še niso določili, kot še dopustno zgornjo mejo pa se je najpogosteje omenjalo 48 odstotkov BDP.

V Sloveniji je javni dolg v času krize tako kot v večini drugih držav naraščal, a je pod 60 odstotki, ki jo kot zgornjo dopustno mejo določa pakt o stabilnosti in rasti. V letu 2011 naj bi po napovedih znašal nekaj čez 43 odstotkov BDP.