V usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih se lahko vključijo brezposelni, ki so najmanj tri mesece prijavljeni na zavodu, hkrati pa so iskalci prve zaposlitve, so izgubili zaposlitev zaradi stečaja oziroma iz poslovnih razlogov ali pa imajo stalno prebivališče v občinah Kočevje, Loški Potok, Osilnica, Kostel, Črnomelj, Metlika in Semič, so sporočili z zavoda.

Za obdobje 2012-2013 je na voljo skupaj 10 milijonov evrov; 85 odstotkov se financira iz Evropskega socialnega sklada, 15 odstotkov iz državnega proračuna. "S tem želimo brezposelnim iz navedenih skupin, ki težje najdejo zaposlitev, omogočiti usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih z namenom, da pridobijo dodatna znanja in izkušnje ter si tako povečajo zaposlitvene možnosti," so poudarili na zavodu.

Delodajalcem, ki podpišejo pogodbo z zavodom, se povrnejo upravičeni s tem nastali stroški. Tako se delodajalcem povrnejo upravičeni stroški 221 evrov za udeleženca za enomesečno usposabljanje in 354 evrov za udeleženca za dvomesečno usposabljanje. Delodajalcem iz posebej opredeljenih skupin v javnem povabilu pa se kot upravičeni strošek lahko povrnejo le dejanski nastali stroški za predhodni zdravniški pregled udeležencev.

Zavod izplača udeležencem usposabljanja dodatek za prevoz, to je potne stroške od kraja bivanja do kraja usposabljanja in nazaj, ter dodatek za aktivnost za vsako uro dejanske udeležbe na usposabljanju.

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti v Sloveniji, in izpolnjujejo še vse druge zahtevane pogoje. Delodajalci oddajo ponudbo na območno službo zavoda, ki je pristojna glede na njihov sedež. Na tokratno povabilo za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu se lahko prijavijo tudi delodajalci, ki so samostojni podjetniki posamezniki ter poslujejo najmanj 12 mesecev in nimajo redno zaposlenih.

Od leta 2008 je v programih usposabljanja na delovnem mestu sodelovalo več kot 10.000 delodajalcev, pri njih pa se je usposabljalo več kot 19.000 brezposelnih. V enem letu po zaključku usposabljanja se zaposli okrog 70 odstotkov udeležencev, med njimi skoraj 50 odstotkov pri istem delodajalcu, kjer so se usposabljali, so še navedli na zavodu.