Celotno osebno ime ali samo priimek ali samo ime se lahko spremeni ob spremembi nekaterih družinsko pravnih razmerij (ob priznanju očetovstva, ob posvojitvi, ob sklenitvi zakonske zveze ali po njeni razvezi ali razveljavitvi) ali na podlagi prošnje.

Žurnal24 razkriva, da je posledica največ sprememb osebnega imena sklenitve zakonske zveze (7.128 sprememb v letu 2011). Na prošnjo je v navedem obdobju spremenilo osebno ime 2.115 oseb, od tega 457 oseb samo ime, 1.437 oseb priimek in 221 oseb celotno osebno ime (tako ime kot priimek).

V Italiji, kjer postopek traja tudi do dve leti, je lani želelo priimek spremeniti 1.000 ljudi, torej manj kot pri nas. Pri zahodnih sosedih postopek traja tudi do dve leti, pri nas okoli dva meseca. Na ministrstvu za notranje zadeve so za Žurnal24 pojasnili, da se sprememba osebnega imena izrecno ne dovoli osebi, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe.

Ime in priimek je mogoče pri nas spremeniti tudi ob spremembi nekaterih družinskopravnih razmerij (ob ločitvi, posvojitvi ...) ali na podlagi posebne prošnje; postopek praviloma traja dva meseca. Prva sprememba imena stane blizu 60 evrov, vsaka naslednja približno dvakrat toliko (brez stroškov spremembe dokumentov).