Neuspešni poskusi izterjave

Služba za stike z javnostmi je v sporočilu za medije zapisala, da iz poročila izvršitelja, ki je opravljal izvršbo v konkretnem primeru, izhaja, da so bili večkratni poskusi, da bi od dolžnika izterjati dolg (na podlagi zahtev več upnikov), ki so trajali tudi več let, neuspešni. Prav tako so zapisali v skladu s pojasnili izvršitelja, da na naslovih, kjer so po sklepu sodišča opravljali (ali skušali opraviti) izvršilne postopke, ni bilo primernih predmetov za rubež, s katerimi bi lahko ob prodaji poplačali upnika in izvršilne stroške.

Izvršitelj je opravil tudi poizvedbo o lastništvu vozila dolžnika in pridobil podatek, da je vozilo, znamke Mercedes-Benz, v lasti podjetja Aleasing, dolžnik pa je samo uporabnik vozila. Izvršitelj je pojasnil tudi, da so dolžnika z dopisom izvršitelja z dne 29. april 2010, dodatno pozvali na plačilo dolga po že izvršenem neuspešnem rubežu predmetov, vendar se dolžnik na dodaten poziv izvršitelja ni odzval. Izvršitelj tako ocenjuje, da je v okviru dane zakonodaje naredil vse, da bi od dolžnika pridobil poplačilo dolga.

Limit za izvršbo na nepremičnine?

Ministrstvo pojasnjuje, da je, sicer v prejšnjem mandatu, res prejelo nekatere predloge za postavitev limita za dovolitev izvršbe na nepremičnine, ki jih je proučilo pri pripravi gradiv za novelo ZIZ. Sprememb pa niso vključili zaradi pomislekov z vidika učinkovitosti izvršbe in možnih zlorab, pojasnjujejo. "Prevladalo je stališče, da veljavna ureditev ZIZ ustrezno omogoča dolžniku, da prepreči izvršbo na njegovo nepremičnino, če lahko upnikovo terjatev poplača na drug način,“ so zapisali v sporočilu.

"Sodišče dovoli izvršbo za poplačilo denarne terjatve s tistim sredstvom in na tistih predmetih, ki so navedeni v predlogu za izvršbo. V zvezi s predlogi za postavitev limita za dovolitev izvršbe na nepremičnine je treba upoštevati, da lahko sodišče na dolžnikov predlog določi za izvršbo drugo sredstvo namesto tistega, ki ga je predlagal upnik, če zadošča za poplačilo terjatve, npr. izvršbo na plačo namesto izvršbe na nepremičnino. Sodišče ugodi predlogu, če dolžnik izkaže za verjetno, da bo terjatev poplačana z drugim izvršilnim sredstvom ali s prodajo druge nepremičnine. Če predlaga dolžnik kot drugo izvršilno sredstvo izvršbo na plačo, pokojnino, invalidnino ali na druge stalne denarne prejemke, ugodi sodišče predlogu samo, če dolžnik izkaže za verjetno, da bo terjatev poravnana v enem letu od izdaje sklepa o dolžnikovem predlogu,“ še pojasnjujejo.

Priljubljeno izmikanje izvršbam

Dolžnik lahko torej doseže, da se izvršba na nepremičnino ne opravi, če lahko z izvršbo na druga sredstva poplača terjatve. Poleg tega ima dolžnik ves čas izvršilnega postopka , kot tudi pred njegovim začetkom, možnost poravnati terjatev ter tako preprečiti izvršbo na nepremičnine. Dodajajo pa, se ob predlogih za izvršbo na nepremičnine upošteva tudi, da je nepremičninska izvršba v primerjavi z drugimi vrstami izvršbe dolgotrajna in draga. Predujem za cenitev nepremičnine mora namreč plačati upnik.

Izvršba na nepremičnine običajno tako naj ne bi bila v interesu upnika, ko gre za minimalne dolgove, če lahko poseže po drugem dolžnikovem premoženju. "Vendar pa se v praksi dolžniki pogosto uspešno izmikajo drugim izvršilnim sredstvom, oziroma skrijejo drugo premoženje, pod grožnjo izvršbe na nepremičnine pa dostikrat le 'najdejo' potrebna sredstva za plačilo terjatve,“ pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da bodo ob prvi noveli o ZIZ skrbno preučili vse podane predloge za spremembo zakona, predvsem na področju izvršb na nepremičnine.

Odločitev za prodajo hiše pravilna

Da je bilo postopanje okrajnega sodišča v Litiji, ki je hišo prodalo na javni dražbi, povsem pravilno in zakonito, so v torek zagotovili tudi na omenjenem sodišču.

Po poročanju medijev se bo morala družina Vaskrsić iz svoje hiše izseliti do 16. marca, omenjeni znesek pa so bili dolžni ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Vaskrsić je isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, poravnal dolg, s čimer je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A prodaja hiše je bila medtem že opravljena.

Preberite še: Togost pri nepremičninskih izvršbah je rezultat najbolj brutalnega kapitalizma