Kot so zapisali v uradu, je vrhovni poveljnik v pogovoru posebej izpostavil pomen človeškega dejavnika ter skrbi za ljudi. Najpomembnejši viri moči so ljudje, ki znajo ravnati s sodobnimi tehničnimi sredstvi, ki znajo ukrepati v vsakem položaju in ki razumejo družbene razmere, pa tudi trenutke, ko je družba v težavah in ko so vrednote, ki jih gojijo naše obrambne sile, dejavnik naše družbene kohezivnosti, je sogovornikoma povedal Türk.

Ocenil je, da so pred novim vodstvom ministrstva za obrambo zahtevni izzivi. V minulem obdobju je bilo veliko notranjih rezerv že izkoriščenih. Posledice gospodarskih težav čutijo tudi naše obrambne sile. Zato je treba poiskati nove možnosti v mednarodnem okolju, še posebej v zavezništvu. "Smo v obdobju, ko je treba z določenimi ukrepi zagotoviti vse razpoložljive zmogljivosti, med ostalimi tudi bolj intenzivno vključevanje v znanstvene, tehnološke in informacijske tokove najrazvitejših držav, ter okrepiti gospodarsko sodelovanje tudi na vojaškem področju," je izpostavil predsednik.

Kot so še zapisali v uradu, je Türk izrazil prepričanje, da bodo zaposleni v celotnem obrambnem sistemu ter sistemu zaščite in reševanja razumeli in sprejeli ukrepe novega vodstva.

Vlada je sicer novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske imenovala na seji pretekli četrtek, v ponedeljek pa je nekdanji načelnik Alojz Šteiner posle tudi uradno predal svojemu nasledniku.