Poudaril je, da je bil razpis objavljen lanskega novembra, torej v času prejšnjega mandata, zato sedanji sklic s tem nima nič. Ker pa bi bila prekinitev pogodbe oziroma vrnitev računalnikov negospodarna, bodo te računalnike uporabljali.

Virant je tako vse poslanske skupine pozval, naj računalnike tudi prevzamejo, saj bodo začeli z elektronskim oziroma brezpapirnim poslovanjem. Stare računalnike pa bodo podarili javnim institucijam, lahko tudi policiji, je dodal predsednik državnega zbora.

Ob tem je izpostavil, da v tem mandatu negospodarnih nabav ne bo. V zvezi s tem je Virant državnozborskim službam tudi že dal usmeritve, da morajo biti nakupi gospodarni.  Poslancem bo predlagal znižanje stroškov izobraževanj, dela poslanskih skupin, pavšalov za volilne okraje, literaturo ter potovanja v tujino. "Rešiti moramo tudi problem restavracije, kjer so cene kosil pod stroškovno ceno," je dejal.

Znižanje nadomestila za poslance in ministre

Poslanska skupina Liste Virant je pripravila novelo zakona o poslancih, ki med drugim znižuje nadomestila poslancem, hkrati pa skrajšuje tudi obdobje izplačevanja. Predlog novele bi vplival tudi na pravice ministrov in generalnega sekretarja, so sporočili iz Liste Virant.

V Listi Virant želijo z novelo uresničiti predvolilno zavezo, da bodo preuredili področje pravic funkcionarjev po prenehanju mandata. Ob tem so zapisali, da časi, v katerih smo, in čvrsta zaveza vlade, da zmanjša javno porabo, "terjajo potezo, s katero bomo pokazali, da smo pripravljeni zarezati tudi pri sebi in dati zgled javnemu sektorju".

Predlagana rešitev po izračunu Liste Virant zagotavlja prihranek od 1,5 milijona do dveh milijonov evrov na mandat. Ena od predlaganih rešitev je skrajšanje časa prejemanja nadomestila po prenehanju mandata na največ šest mesecev. Sedaj so poslanci upravičeni do enoletnega izplačila nadomestila.

Brez tisti, ki so funkcijo opravljali manj kot leto dni

V Listi Virant bi znižali tudi višino nadomestila. Po sedaj veljavnem zakonu imajo poslanci pravico do nadomestila v višini plače, če bo novela dobila podporo pa se bo nadomestilo znižalo na 80 odstotkov plače.

Poslanska skupina Liste Virant prav tako predlaga, da nadomestilo ne bi pripadalo funkcionarju, ki je funkcijo opravljal manj kot šest mesecev. Tisti funkcionar, ki izpolnjuje minimalne upokojitvene pogoje, pa bi nadomestilo prenehal prejemati. Prav tako bi se vsak pogodbeni zaslužek odštel od zneska nadomestila.

Predlog novele so že poslali v usklajevanje koalicijskim strankam, njihov odziv pa pričakujejo v naslednjem tednu. Predsednik Liste Virant Gregor Virant je na današnji novinarski konferenci sicer izrazil željo, da bi ta predlog postal tudi skupni predlog vseh poslancev.

V kolikor pa do usklajene rešitve ne bo prišlo, bodo zakon v skrajnem primeru vložili sami, je povedal.