Kje in kako najti potrebne prihranke, naj bi se odločili v prihodnjih tednih, je prejšnji teden povedal Šušteršič. Vlada bo predlog rebalansa predvidoma poslala v DZ konec marca, ta pa naj bi ga sprejel aprila. Do tedaj je izvrševanje letošnjega proračuna, ki ga je DZ sprejel že novembra 2010, torej v času povsem drugačnih gospodarskih gibanj, zamrznjeno.

Šušteršič je v ponedeljek pred socialnimi partnerji poudaril, da mora Slovenija letos izpeljati resno konsolidacijo javnih financ. Velik korak v to smer naj bi predstavljal rebalans proračuna, pri čemer razumljiva raven proračunskega primanjkljaja po njegovih besedah znaša tri odstotke bruto domačega proizvoda. Glede na znane ocene se bo letos v proračun steklo osem milijard evrov, zgornja meja odhodkov naj bi tako ne presegla devet milijard evrov.

Da bo Slovenija dosegla te cilje, vlada načrtuje zaostritev racionalnosti državne porabe, pri čemer naj bi še vedno obstajale rezerve pri materialnih stroških in javnih naročilih. Poleg tega ministri pregledujejo resorne proračune in ugotavljajo, ali so vsi programi res nujno potrebni oz. ali imajo predvidene spodbude jasne učinke.