Svet mestnega odbora Zares Ljubljana je na seji 28. februarja potrdil Vita Rožeja kot kandidata za župana mesta Ljubljane, je zapisano na spletni strani stranke. "Odločili smo se za samostojno kandidaturo predvsem zato, ker menimo, da imamo mesto v katerem živimo radi, ker bi ga radi spremenili na bolje in imamo kandidata, ki to zna storiti," so še dodali.

Po besedah Rožeja je kandidatura na volitvah ne le pravica, pač pa tudi dolžnost resnih političnih strank. "Mislim, da je prav, da imajo Ljubljančani možnost izbire," je pojasnil. Slogana svoje kandidature nima, saj "niso pomembnejša stvar", programske smernice pa bo predstavil do prihodnjega tedna.

Županske volitve in referendum na isti dan?

Rožej pričakuje, da se bodo v kampanji lahko izpostavile nekatere programske prioritete, ljudje pa se bodo odločili, katerim bodo v teh časih dali prednost. Potrdil je, da bo obenem sodeloval tudi v kampanji za družinski zakonik. Po njegovih besedah je dobro, da bo referendum na isti dan kot županske volitve, upa pa, da bo z rezultatoma obeh glasovanj zadovoljen.

Razmerja v slovenski politiki je ob tej priložnosti komentiral tudi predsednik Zares Pavel Gantar. Kot je poudaril, morebitna kandidatura Zorana Jankovića na volitvah ne bo vplivala na stanje in položaj t. i. levice. "Mislim, da levica ni v tako šibki formi," je dejal. Ključni problem po njegovih besedah namreč ni v vodenju ali v enotnosti oziroma neenotnosti levice, pač pa v vsebini.

"Rožej ima precej izkušenj v lokalni politiki. Navsezadnje je tudi predsednik Mestnega odbora Zares Ljubljana. Je aktiven v različnih kulturnih združenjih in organizacijah na mestni ravni in prepoznavna oseba, tudi kot nekdanji poslancev državnega zbora," je za Dnevnik povedal Gantar.

Levica ni sposobna zgraditi novih političnih konceptov

"Stranke, ki se jim danes pripisuje levo orientacijo, v tem trenutku niso sposobne zgraditi novih političnih konceptov," je opozoril. Če bi želeli bolj usklajen in prepričljiv nastop levice, bi se morali po njegovih besedah najprej dogovoriti o osnovnih konceptih, ki bi med drugim temeljili na konkretnih odgovorih na vprašanja o izhodu iz krize.

Sicer pa so kandidature za županske volitve po njegovi oceni zelo individualizirane. "Gre za ljudi in ne toliko za stranke," je še pojasnil.

Na vprašanje o morebitnem povezovanju Zares z nekaterimi drugimi zunajparlamentarnimi strankami je odgovoril, da bo pomladanski čas prinesel več novosti. Obeta se konvencija stranke Zares in kongres Stranke za trajnostni razvoj Slovenije. "Po tistem bo več znanega o morebitnem programskem ali celo bolj usodnem povezovanju," je napovedal.

Preberite tudi:

Zadnji dan za vložitev županskih kandidatur v Ljubljani v pričakovanju Jankovićeve odločitve