Janković bo odločitev o svoji morebitni vnovični kandidaturi za ljubljanskega župana danes najprej zaupal svetu stranke, nato pa tudi javnosti.

Doslej sta svojo kandidaturo že vložila predsednica ljubljanskega odbora NSi Kucler Dolinarjeva, ki bo na volitvah nastopila tudi s podporo SDS, in Drnovšek iz stranke Naprej Slovenija. Da bosta kandidaturo vložila danes dopoldan, sta za STA napovedala tudi mestni svetnik Zelenih Slovenije Jazbinšek in predsednik Stranke enakopravnih dežel Jarh.

Opoldne bo kandidaturo vložil podpredsednik stranke Zares Rožej. Prav tako pa bo, kot so v torek zvečer sporočili iz SLS, na županskih volitvah nastopil tudi kandidat SLS Glavan.

Kandidati lahko sicer kandidirajo s podporo stranke ali pa s podporo volivcev, za kar v Ljubljani potrebujejo podpise okoli 2000 volivcev. Danes je zadnji dan za vložitev kandidature in tudi zadnji dan za zbiranje podpisov podpore, a doslej ni znano, da bi v Ljubljani kdo zbiral podpise.

Mestna volilna komisija mora kandidature, ki jih kandidati lahko vložijo danes do 19. ure, potrditi do 7. marca. Do 8. marca morajo izžrebati vrstni red kandidatov, seznam potrjenih kandidatur pa javno objaviti 10. marca. Volilna kampanja pred volitvami, ki so potrebne zaradi izvolitve nekdanjega župana Jankovića za poslanca na decembrskih volitvah, se je sicer že začela v petek.

Novega župana čaka izvrševanje proračuna, ki so ga mestni svetniki v januarju nekoliko dopolnili. Z rebalansom se je letošnji mestni proračun povečal za dobrih 4,8 milijona evrov in bo tako težak slabih 327,4 milijona evrov. Povečujejo se predvsem sredstva za kulturo in šport, večinoma zaradi Stožic (za slabih 4,9 milijona evrov), ter sredstva za ravnanje z odpadki in z odpadno vodo (za okoli 2,5 milijona evrov).

Od tega gre kar 2,5 milijona evrov, ki je namenjenih za Stožice, na račun dodatno izvedenih del. V predlogu rebalansa je glede Stožic predvideno povečanje odhodkov tudi zato, ker mora Mestna občina Ljubljana Evropski uniji vrniti 1,9 milijona evrov evropskih sredstev, ki jih je dobila na razpisu.