Člani komisije iz vrst poslanske skupine PS so se, kot pojasnjujejo, za zahtevo odločili, ker so se v medijih pojavile neuradne informacije, da naj bi vlada načrtovala združitev Sove in OVS, ki deluje v okviru ministrstva za obrambo (Mors). V okviru nove strukture naj bi vladni načrtovalci Sovi in OVS hoteli pridružiti še nekatere druge službe.

Združevanje so v torek sicer zanikali tako na Morsu kot tudi v Uradu vlade RS za komuniciranje (Ukom), kljub temu pa člani komisije iz vrst PS menijo, da je seja komisije potrebna, da bi se lahko tako opravila razprava o kakršnih koli možnostih omenjenega združevanja obveščevalno-varnostnih služb.

Ob tem v PS opozarjajo, da so Sova, OVS, kot tudi obveščevalno-varnostne dejavnosti nasploh po zakonu samostojna služba vlade ter da gre za službe in dejavnosti, ki so vitalnega pomena za zagotavljanje varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države. Poudarjajo, da ni mogoče pristati na morebitno razgradnjo ali kakršnokoli razvrednotenje teh družb - obe službi imata namreč svoje pristojnosti in sta zaradi svojih aktivnosti potrebni.

Nevarnost centralizacije in zlorabe oblasti

Predlagatelji se v svoji zahtevi sklicujejo tudi na mnenja poznavalcev, ki po njihovih besedah opozarjajo, da v primeru združitve obstaja nevarnost centralizacije, prevelike koncentracije moči in celo zlorabe oblasti. Predlagateljem se zdi nenavadno tudi imenovanje aktualnega predstojnika OVS za predstojnika Sove.

Vlada naj pred komisijo predstavi vse namere glede reorganizacije obveščevalno-varnostnega sistema in o tem razpravlja ter izdela natančno oceno, kakšne bi bile posledice reorganizacije z vidika obveščevalno-varnostnih interesov, so še zapisali predlagatelji v svoji zahtevi.