Czernetz, nekdanji uslužbenec Steiermärkischen Bank und Sparkasse v Lipnici, je na ljubljanskem okrajnem sodišču danes razložil, da je bil Wolf leta 2007 pri njem. Kot je dejal bankir, je bil Wolf v družbi še dveh ljudi, eden od njiju pa je bil v Avstriji obtoženi podjetnik Hans-Wolfgang Riedl.

Prav Riedl je Wolfu nakazal denar, ki ga je nato Wolf iz svojega osebnega bančnega računa želel prenakazati na Tajčev račun. Ker je šlo za tako visoko vsoto, je Czernetz od njega v skladu z načinom poslovanja banke, zahteval dokumentacijo, iz katere bi bilo natančno razvidno, za kakšne posle gre.

Vendar pa Wolf po Czernetzevih besedah ni predložil zadostne dokumentacije in transakcije ni bilo mogoče opraviti. Wolf je zato zahteval, naj se denar vrne na Riedlov poslovni račun, kar je banka tudi storila. Nato pa je Riedl na isti banki želel s svojega poslovnega računa dvigniti 300.000 evrov v gotovini, je še dodal Czernetz in dodal, da je bil ta znesek Riedlu tudi izplačan. Kaj se je potem zgodilo s tem denarjem, Czernetz ne ve.

Hotela dvigniti 2,3 milijona evrov

Tožilstvo meni, da se je Wolfov račun v tej banki uporabilo za nakazilo dela provizije iz oklepniškega posla. Preiskavo v Avstriji je sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla februarja 2007, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila 2,3 milijona evrov, vendar je banka v Lipnici zavrnila izplačilo.

Na sodišče bi danes moral priti tudi eden od obtoženih v avstrijskem sodnem procesu v zadevi Patria Hans-Peter Wilhelmer. Avstrijska obtožnica navaja, da je bil Wilhelmer kot direktor družbe ICB - International Construction Business AG seznanjen z davčnimi utajami Hansa Wolfganga Riedla. Wilhelmerja danes na ljubljansko sodišče ni bilo, prek elektronske pošte je sporočil, da ima kot obtoženi v avstrijskem postopku pravico, da pričanje odkloni.

Okrajna sodnica Barbara Klajnšek pa očitno namerava vztrajati pri njegovem zaslišanju, saj je za 19. marec že napovedala Wilhelmerjevo pričanje prek videokonference. Teden dni pred tem pa bi Klajnškova rada zaslišala zaposlene z ministrstva za obrambo, ki so enkrat na sodišče že prišli, vendar niso imeli odveze molčečnosti.

Janez Janša se je opravičil: obveznosti s pripravo na sejo vlade

Danes so na sodišče sicer prišli trije od petih obtoženih. Predsednik vlade Janez Janša se je opravičil "zaradi obveznosti v zvezi s pripravami na sejo vlade", Wolf pa opravičila ni posredoval. Je pa Janševa tiskovna predstavnica Mateja Erčulj za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnila, da bo Janša na Dunaju z veseljem pričal, če bo na sodišče povabljen, pri tem pa se ne bo skliceval na svojo diplomatsko imuniteto, ki jo uživa kot premier. Janšo v avstrijskem postopku kot pričo predlaga tožilstvo.