A ministrstvu očitajo, da kljub temu novega razpisa ni ustavilo. V skupnosti pravijo, da so razpisu predhodno nasprotovali tudi predstavniki ministrstva za zdravje, ki so jasno povedali, da virov za financiranje zdravstvene nege za dodatne kapacitete ni. Tega nam doslej na ministrstvu za zdravje niso mogli ne potrditi ne obrazložiti, a so nam odgovor obljubili v prihodnjih dneh. Novi minister Andrej Vizjak pa bo natančno preučil razloge, ki so botrovali objavi razpisa, in se v kratkem odločil o njegovi nadaljnji usodi, so nam sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Razpis je delo nekdanjega ministra

Z razpisom, ki je bil objavljen v začetku februarja, se večina koncesij podeljuje konec leta 2013 oziroma v začetku leta 2014, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. "Ko se je prejšnji minister Ivan Svetlik odločil za objavo razpisa, je ocenil, da gre za časovno obdobje, do katerega bo možno sprejeti in implementirati zakonodajo, ki bo urejala področje nege in oskrbe v institucionalnih oblikah dolgotrajne oskrbe. Ker poteče od objave razpisa do začetka delovanja posamezne ustanove v povprečju več kot dve leti, je minister ocenil, da bi odlašanje z razpisom lahko pomenilo resno motnjo pri zagotavljanju institucionalnega varstva na tistih območjih, ki se že zdaj srečujejo s težavami pri pokritosti kapacitet.

"V skupnosti menimo, da je to zavajanje potencialnih investitorjev, saj pričakujejo financiranje od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki pa ni zagotovljeno. Razpis je povrhu vsega objavljen v času, ko niti obstoječi koncesionarji, ki so že lani ali pa bodo letos začeli delo v novih domovih za starejše, nimajo zagotovljenega financiranja zdravstvene nege, čeprav jim to po veljavni koncesijski pogodbi nedvoumno pripada," meni predsednik upravnega odbora skupnosti mag. Boris Koprivnikar.

Škodo bo težko popravljati

"Kljub opozorilom in tehtnim argumentom skupnosti sprejema ministrstvo odločitve v popolnem nasprotju z realnostjo. Gre za škodo javnemu interesu in s tem ogroženo stabilnost dejavnosti, od katere je življenjsko odvisnih tisoče uporabnikov. Povzročena škoda bo težko popravljiva," je prepričan Koprivnikar. Po njegovem je bila širitev javne mreže na račun podeljevanja koncesij zadnja leta zelo uspešna. "Vendar pozabljamo, da so jo dejansko plačevali stanovalci domov prek cene storitev, ki je zaradi tega pri zasebnikih višja. Zdaj pa celo obstoječe državne kapacitete nadomeščate z zasebnimi, namesto da bi zagotovili ali vsaj dovolili modernizacijo javnih zavodov, za kar je vaše ministrstvo po veljavni zakonodaji odgovorno," je v imenu skupnosti Koprivnikar zapisal v javnem pismu.

Letos naj bi začeli delovati trije novi domovi za starejše s koncesijo, ki jim jo je podelilo ministrstvo za delo. A so z ministrstva za zdravje dobili obvestilo, da denarja za njihovo zdravstveno nego za letošnje leto ne bo. Na ministrstvu za delo pravijo, da si za domova v Notranjih Goricah in Kranjski Gori v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Skupnostjo socialnih zavodov Slovenije prizadevajo, da se ju vključi med izvajalce, s katerimi bo sklenjena pogodba za storitve zdravstvene nege z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije v letošnjem letu. Konkretna rešitev bo vključena v aneks št. 1 k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Za druge izvajalce pa bodo rešitev poskušali poiskati v enem od kasnejših aneksov.