V Elektru energija Ljubljana, kjer so imeli konec leta 2011 več kot 38.000 poslovnim odjemalcev, ugotavljajo, da se povečujejo neporavnane terjatve predvsem zaradi povečanja postopkov prisilnih poravnav in stečajev. "Neplačane terjatve naraščajo že od začetka krize," so pojasnili in dodali, da trend neplačnikov na gospodinjskem odjemu ni tako izrazit. Lani so v ljubljanski družbi zaznali močan porast v primerjavi s preteklimi leti - glede na leto 2009 je bilo v letu 2011 namreč začetih stečajev skoraj za 100 odstotkov več.

Tudi v mariborski Energiji plus, kjer imajo okoli 10.000 poslovnih odjemalcev, ugotavljajo, da se je v času krize povečalo število prisilnih poravnav in stečajev, s tem povezano tudi neplačnikov, a stanje v lanskem letu ni bilo bistveno slabše kot leto prej.  "Prav tako se je nekoliko povečalo število tistih, ki račune za elektriko plačujejo z zamudo," so pojasnili. Z vedno več neplačniki se soočajo tudi v Elektru Gorenjska prodaja, kjer elektriko dobavljajo okoli 8200 poslovnim odjemalcev - delež neplačnikov je bil lani 17-odstoten, razlogi za neplačevanje pa so ekonomske narave.

V Elektru Celje Energija, kjer imajo okoli 10.000 poslovnih odjemalcev, so prepričani, da je trend naraščanja neplačnikov električne energije odraz gospodarskih razmer v državi. Z vedno več neplačniki se soočajo tudi v novogoriški družbi E3, ki električno energijo dobavlja več kot 15.000 poslovnim odjemalcev. V Gen-I, kjer imajo več kot 1200 poslovnih odjemalcev, pa imajo v tem segmentu zelo nizek, manj kot polodstotni delež neplačnikov.

Lani je bilo namreč 11 poslovnih odjemalcev, ki so šli v stečaj ali postopek prisilne poravnave. Trenda povečevanja neplačevanja pa do jeseni lani, ko se je ta pojav na trgu na splošno okrepil, sploh niso imeli. V Petrolu, kjer imajo okoli 400 poslovnim odjemalcev, pa so ravno tako pojasnili, da so zabeležili le nekaj primerov neplačil, tudi zaradi stečajev.