Premier Janez Janša je namreč danes po seji vlade povedal, da je razkorak med načrtovanimi sredstvi v sprejetem letošnjem proračunu in že prevzetimi obveznostmi okoli 500 milijonov evrov, ob upoštevanju pravic in obveznosti do vseh proračunskih porabnikov pa skoraj milijardo evrov. V sredo pa je v pogovoru na Info TV povedal, da na ministrstvu za šolstvo oktobra ne bo denarja za plače učiteljev.

Na novinarsko vprašanje, ali so po napovedih o možnih odpuščanjih razmišljali o tem, da bi socialnim partnerjem ponudili znižanje plač in ohranitev zaposlenih, saj odpuščeni delavec zaradi odpravnin v prvem letu pomeni večji strošek kot redno zaposleni, pa je Janša po današnji seji vlade odgovoril, da je na dilemo treba gledati srednjeročno in dolgoročno. Po njegovem prepričanju tako ni rešitev znižati samo izdatke, ki proračun obremenjujejo v tekočem letu. Kot je poudaril, je rešitev v tem, da se izdatki strukturno zmanjšajo.

Ekonomist Maks Tajnikar je za Televizijo Slovenija povedal, da bolj podpira znižanje plač v javnem sektorju kot pa odpuščanje. Po njegovih besedah namreč na primer odpuščeni policist ni brezposeln samo eno leto, temveč dlje. Dodal je, da v Sloveniji ni kritičen obseg javnega sektorja. Problematično je, da za javni sektor v proračun ne naberemo dovolj prihodkov za njegove odhodke, je dejal.

Tudi po Štrukljevih besedah je odpuščanje v javnem sektorju predrago. Dodal je, da v zahodnoevropskih državah v javnem sektorju ne odpuščajo ravno zaradi tega razloga. Kot je še dejal za Televizijo Slovenija, v Sloveniji ne bi imeli težav, če bi se bile oblasti sposobne držati cilja, da je vsako leto en odstotek javnih uslužbencev manj.

Janez Janša je ob pozivu šolnikov, naj si v tem trenutku sam zniža plačo, pozno zvečer na Twitterju zapisal, da se bo tudi to zgodilo. Eden od interventnih ukrepov bo tudi znižanje vseh funkcionarskih plač, je zapisal.