"Po primopredaji vseh ministrstev smo ugotovili, da ima vlada za približno pol milijarde več obveznosti, kot je bilo v proračunu predvidenih sredstev, " je povedal premier Janez Janša. "Širšo sliko, ki smo jo našli ob primopredaji, bom skupaj s sodelavci predstavil partnerjem v Ekonomsko-socialnem svetu na ponedeljkovi seji, ki bo potekala v kongresnem centru na Brdu pri Kranju ," je povedal Janša in dodal, da bodo pripravili tudi predloge za nov socialni sporazum.

Umar pripravlja pomladansko poročilo, ki bo podlaga za rebalans proračuna, verjetno bo ocena gospodarske rasti podobna tej od Evropske komisije, je še povedal Janša.

Preberite še: Koalicija v ukinitev treh uradov in ene službe, kaj bo s tožilstvom?

Kjer ni, nihče ne more vzeti

Odpuščanje zaposlenih v javni upravi zaradi njihove pravice do odpravnin pomeni strošek, vendar je ta enkraten in ne bremeni državnega proračuna v prihodnjih letih, je povedal premier.

"Vlada je ugotovila, da sredstev za univerzijado ni mogoče zagotoviti, in kjer ni, tudi mednarodna organizacija ne bo mogla vzeti," pa je Janša odgovoril na vprašanje, kako komentira napovedano tožbo Fisu zaradi odpovedi univerzijade v Mariboru.

Fisu ne bo žrtveno jagnje: Preverili bodo pravne možnosti, da od Slovenije terjajo odškodnino

Gospodarska diplomacija ostaja v sklopu MZZ, glede tožilstva pa bodo v koaliciji poiskali soglasje, je glede spreminjanja koalicijske pogodbe povedal predsednik vlade.

Pličanič: Odpuščanje je zadnji ukrep

Vlada je sprejela izhodišča za širšo racionalizacijo državnega sektorja, je povedal minister Pličanič. "Nekaj vladnih služb bomo ukinili, npr. Urad za enake možnosti, Urad za narodnosti, Urad za verske skupnosti." je zatrdil Pličanič in dodal, da je odpuščanje zadnji ukrep. Več o prihajajoči reorganizaciji v javnem sektorju si lahko preberete tukaj.

Černač: Projekt bi lahko nazadnje ustavili v 2009

Vlada se je po besedah ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača odločila, da bo izdala poroštva za Teš 6, vendar je za to postavila pet pogojev, ki morajo biti vključeni v pogodbi, ki mora biti sklenjena pred izvajanjem poroštva.

- Pred odobritvijo poroštva v DZ mora investitor, torej Termoelektrarna Šoštanj (Teš), opraviti pogajanja z vsemi dobavitelji s ciljem znižanja vrednosti iz četrtega noveliranega investicijskega programa in jih čim bolj približati vrednostim iz tretjega, pri čemer morajo biti v končni vrednosti zajeti vsi potrebni stroški,

- Premogovnik Velenje in Teš morata skleniti pogodbo o dolgoročni dobavi po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, kot jo določa zadnji noveliran investicijski program,

- projekt se mora tudi dokončati po priloženem terminskem načrtu, določnem v zadnjem noveliranem programu za Teš 6,

- izpolniti je potrebno vse pogoje za doseganje donosnosti s sektorsko politiko za področje energetike

- ter zagotavljati zmanjšanje emisij CO2 iz zadnjega noveliranega investicijskega programa.

Simon Tot: Dobilo se bo še kakšen popust

Direktor Teša Simon Tot je povedal, da je treba vladne sklepe maksimalno spoštovani, prepričan je tudi, da bi se med pogajanji z Alstomom dalo dobiti še kakšen popust, poroča STA. Glede sklenitve dolgoročne pogodbe za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, pa to po njegovem mnenju "sploh ni problem", saj da je ta cena že zdaj zagotovljena. Za Tota je bistveno, da se projekt nadaljuje in da ga bo možno končati v predvidenem terminskem roku.