Tisti, ki so lani prejeli več kot tisoč evrov obresti na depozite, oziroma so lani prodali vrednostne papirje (ali točke v vzajemnih skladih) ali izvedene finančne instrumente, jih morajo prijaviti najpozneje do torka. Davčni zavezanci lahko napoved oddajo prek eDavkov ali na predvidenem obrazcu po pošti, tistim, ki napovedi ne bodo oddali, pa bi jo moral, ali jo bodo oddali in navedli neresnične podatke, pa grozi globa.

Davčna uprava RS je lani za obresti na depozite izdala več kot 44 tisoč odločb, povprečna obdavčitev je bila 385 evrov na zavezanca. V davčni blagajni se je iz tega naslova nabralo več kot 17 milijonov evrov davka.

Davčna uprava je lani pri dobičku od prodaje vrednostnih papirjev prejela nekaj manj kot 18 tisoč davčnih napovedi, kar je skoraj tretjino manj kot leto prej. Kot piše brezplačnik, so na področju prodaje izvedenih finančnih instrumentov so izdali 609 odločb. V 90 odstotkih primerov so vlagatelji ustvarili izgubo. Ker je davek znašal manj kot deset evrov, so dacarji sedmim zavezancem poslali le obvestilo.