Kot je pojasnil predsednik vlade, bodo morali sprejemati ukrepe v težjih okoliščinah, vendar pa tako drastični ukrepi, kot jih mora izvesti Grčija, za Slovenijo niso potrebni. Če bi bila Grčija podjetje, bi že bankrotirala, a je država in je del skupnega območja z evrom, to pa vpliva na vse države s skupno evropsko valuto.

Grčija mora spoštovati načelo, da porabi toliko kot ustvari, enako velja tudi za Slovenijo, je menil. Od obiska delegacije Evropske komisije v Sloveniji pričakuje, da bo "rekla, naj izvedemo, kar piše v programu in koalicijski pogodbi". Ob tem je spomnil, da delegacija ne prihaja le v Slovenijo in da je v enakem statusu približno polovica evropskih držav.

V preteklih letih se je sicer država po Janševih besedah zadolžila za skoraj cel letni proračun. Zanj je najbolj zaskrbljujoče, da je v proračunu za letos velika luknja, ki bo povzročila velike težave pri pripravi rebalansa. Napovedal je tudi, da bo vlada na četrtkovi seji obravnavala primopredajna poročila.

Ob tem je navedel, da na ministrstvu za šolstvo oktobra ne bo denarja za plače učiteljev, na ministrstvo za finance pa da ni načrtovanih vseh sredstev za plačilo obresti, ki jih bo morala država plačati.

Glede projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je pojasnil, da se ni izvajal racionalno in da ga Slovenija potrebuje. Glede ukrepov zoper negospodarno ravnanje z državnim premoženjem, tudi z bančnim, pa bo vlada po njegovih besedah iskala odgovorne in jih ustrezno sankcionirala.

Janša je komentiral tudi ravnanje predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića po volitvah. Janković je po njegovi oceni "z avtogoli izgubil dobljeno tekmo", njegovi podporniki pa mu pri tem prav tako niso bili v pomoč.

O morebitni Jankovićevi kandidaturi za župana Mestne občine Ljubljana pa je povedal, da je "po svoje pošteno", da zapre dolgove iz prejšnjega mandata. Kot je poudaril predsednik SDS, pa bodo na volitvah še drugi kandidati in to za Jankovića "ne bo tako enostavno".

O nakupu prenosnih računalnikov za poslance pa je Janša dejal, da bi se ta denar lahko porabilo drugače, a da je bil razpis za računalnike objavljen še pod prejšnjim vodstvom DZ.