Minister je pojasnil, da je že sedaj 80 odstotkov proračunskih sredstev za ta resor namenjenih za plače, 16 odstotkov za materialne stroške, le štiri odstotke pa za investicije in so tako "razmere strahovite". Temeljno vprašanje po njegovih besedah je, kako zagotoviti sredstva za plače, ki mesečno dosegajo 23 milijonov evrov. Če upošteva manko in predviden rebalans, je jasno, pravi Gorenak, da za plače ne bo dovolj denarja do konca leta.

Investicij in materialnih stroškov ni moč nižati, torej na izbiro ostanejo le plače, ki pa jih po Gorenakovem mnenju ne morejo nižati policistom na terenu. Ti so namreč povprečno plačani manj kot 9 evrov na uro. Kot je pojasnil, je lokalni policijski nivo kadrovsko, materialno in plačno že osiromašen, regionalni nivo se je odebelil in malo pridobil, državni nivo pa je že kar precej "debel". Od leta 2000 do danes se je državni nivo policije in organov v sestavi močno povečal, reorganizacije pa so po ministrovih ocenah prinesle umetno ustvarjanje dobro plačanih delovnih mest.

Ogromni potni stroški

Na osnovi analiz delovnih procesov je tako treba krepko znižati število delovnih mest na državni in tudi na regionalni ravni ter premestiti kadre na lokalni nivo, poudarja. Dodaja še, da se je treba usmeriti v operativno delo policije, napoveduje pa tudi širjenje kriminalistične policije na regionalni ravni. Gorenak je izpostavil tudi problem potnih stroškov, saj v nekaterih primerih presegajo 1500 evrov na mesec. Opozarja namreč, da je v vzhodni Sloveniji višek policistov, medtem ko jih v zahodni Sloveniji primanjkuje in imamo tako primere, ko se policist s Štajerske vozi na Primorsko na delo. Tako bo generalnemu direktorju policije naložil, da individualno preverijo vse, ki na leto prejmejo več kot 5000 evrov potnih stroškov in se zanje najdejo rešitve, ki pomenijo postopna premeščanje na delo "domov", je povedal Gorenak.

Privarčevati namerava tudi z upokojevanjem delavcev, saj je po njegovih besedah 440 policistov že primernih za upokojitev. "Ne moremo ga prisilno upokojiti," pravi, vendar računa na razumevanje glede na obstoječi finančni položaj. Glede prenosa tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve je Gorenak pojasnil, da je do 1. aprila vmesno obdobje, v tem času pa bodo na MNZ ustanovili direktorat za tožilstvo "na papirju", kar pomeni sistematizacijo delovnih mest za omenjen direktorat, in počakali na odločitev koalicije. Če se bo ta odločila za tožilstvo pod okriljem MNZ, bodo direktorat aktivirali. V direktoratu bi bili zaposleni vrhunski pravniki, tožilci in nekdanji tožilci, je pojasnil.

Če nekdo ukrade pašteto ...

Opozoril je še na visoke administrativne stroške za "bagatelna" kazniva dejanja. "Če danes nekdo ukrade pašteto, policisti izpolnijo 73 podatkov na petih straneh, izdelek pa stane 50 centov," kot primer navaja Gorenak. Ministrstvo za pravosodje je zato že pozval, naj v najkrajšem času spremeni take postopke z ustrezno zakonodajo. Gorenak je na novinarski konferenci tudi pojasnil, da ne bodo obdržali stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi v Ljubljani. Ministrstvo bo sicer ravnalo v skladu s selitvenim načrtom ministrstev, ki ga bo do 10. marca pripravilo ministrstvo za javno upravo. Toda stavba na Litostrojski je po njegovih besedah zgrajena za potrebe policije, zato predvideva, da se bo tja selil "najmanj NPU, če ne celo ministrstvo".