Kot so pojasnili v Snagi, ki od preteklega tedna upravlja z zavetiščem, začasna delna zapora pomeni, da so od danes spet mogoči sprehodi psov, ki pa bodo potekali pod strožjim nadzorom. V tega so vključeni tudi dodatni higienski ukrepi, s katerimi bodo seznanjeni sprehajalci. Ti se bodo ob prihodu v zavetišče morali preobleči, po odhodu pa tudi ustrezno razkužiti.

"Naša želja je, da pse v prihodnjih dneh, do objave rezultatov analize vzorcev na mikroskopijo, sprehajajo redni sprehajalci, predvsem tisti, ki prihajajo s tem namenom v zavetišče vsak dan. Vsak sprehajalec bo s strani vodstva zavetišča obveščen o tveganju, odgovornost za sprehod pa bo prevzel nase. Zaradi izpostavljenosti otrok in starejših na okužbo z mikroskopijo, tej ciljni skupini sprehajanje do nadaljnjega odsvetujemo," je pojasnila vodja projekta zavetišča v Snagi Petra Hercog.

V zavetišču svoje delo opravljajo tudi prostovoljci, ki so po dogovoru z vodjo zavetišča Katjo Kokot, podpisali izjavo, da se zavedajo tveganja, ki ga z delom prevzemajo nase. Vsi zaposleni in prostovoljci pri svojem delu dosledno upoštevajo higienske predpise, ki veljajo v zavetišču, to pa vključuje redno preoblačenje, preobuvanje, uporabo zaščitne opreme in razkuževanje.

Za zdaj še vedno ostaja ustavljen sprejem novih živali v zavetišče, kljub temu pa sprejemajo klice o zapuščenih živalih, tudi v času dežurstva, saj bodo za zapuščene živali sami opravili prevoz do najbližjega zavetišča. Dogovor imajo sklenjen z zavetiščema Zonzani v Dramljah in Malo hišo v Moravskih Toplicah, odvisno od kraja najdbe živali.

Sicer pa se je vodstvo zavetišča odločilo omogočiti posvojitev živali, vendar bo novi lastnik moral podpisati posebno izjavo, da bo, v kolikor bo vzorec njegovega psa na mikrosporijo pozitiven, žival ustrezno zdravil, zavetišče pa bo postopek in napredek zdravljenja redno spremljalo.

Kot še zagotavljajo v zavetišču, bodo v času začasne delne zapore zavetišča izvajali vse ukrepe, ki jih bodo odredili zdravstvena in veterinarska inšpekcija ter Zavod za zdravstveno varstvo. Prostori in oprema se bo redno razkuževali, o vseh ukrepih in nadaljnjih postopkih pa bodo redno obveščali tako veterinarsko inšpekcijo kot javnost.