Konec meseca, ko se iztečejo zadnji roki za oddajo kandidatur za nadomestne županske volitve, bo jasno tudi, kako se je odločil Zoran Janković. V njegovi stranki Pozitivna Slovenija sicer trdijo, da se predsednik stranke še ni odločil.

Zakaj ima Janković največ možnosti?

Glede na to, da se pri desnosredinskih strankah še niso odločili, ali bodo predlagali skupnega kandidata ali bo vsaka stranka dala svojega, in da se na SDS na primer sploh še niso odločili, koga bi predlagali iz svoje stranke, je precej sigurno, da ni možnosti za dovolj močnega kandidata, ki bi lahko premagal Jankovića. Pribac je situacijo še dodatno razložil: "Če primerjamo z lanskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ko je volilna kampanja neformalno trajala vsaj kakšno leto, če ne še dlje, bomo zdaj imeli opraviti s kampanjo, v kateri bodo imeli kandidati zelo malo časa, da se predstavijo,“ in dodal "ta situacija bo seveda favorizirala že znane kandidate, že znane ljudi.“ To pojasni njegovo trdno prepričanje, da bi bil, "če bi se odločil za kandidaturo, velik favorit za zmago."

Zakaj bi se Jankovič sploh odločil za kandidaturo?

Matevž Tomšič meni, da poslanski sedež Jankoviću ne ustreza, ker ima raje izvršilne funkcije, kot poslanec pa, da se niti "tudi v debatah skoraj ne oglaša ... Očitno je, da je to zanj le neki prehoden položaj. Logično je, da bo ponovno poskušal priti na neko izvršilno funkcijo in najlažje to lahko stori, če kandidira na županskih volitvah." Pribac se strinja s Tomšičem in trdi, da je predsednik Pozitivne Slovenije "človek dejanj“.

In zakaj ne?

Kar pa bi lahko Jankovića prepričalo proti kandidaturi, pa je potencialen razpad njegove nove stranke, saj je on edini vezni člen. "Mislim, da ga marsikaj nagovarja k temu, da bi kandidiral, a ga zaustavlja misel, da ni zvest tistemu mandatu, ki so mu ga podelili volivci, ko se je potegoval za položaj mandatarja,“ je še dodal filozof Pribac. Politični sociolog pa ob tem vidi še možen ugled neresnosti zaradi naglega spreminjanja mnenj. S tem misli na vračanja nazaj v mestno hišo takoj po tem, ko se je odločil, da jo zapušča.